Gemeente Boekel


Dag van de Leerplicht

Op donderdag 15 maart vindt de vierde editie van de landelijke Dag van de Leerplicht plaats.

De handhaving van de leerplicht speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. De aandacht voor leerplicht of de handhaving ervan is niet altijd even groot. Om het belang breed onder de aandacht te brengen is donderdag 15 maart 2007 gekozen als landelijke Dag van de Leerplicht. Deze landelijke dag wordt georganiseerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.

Doel
Het doel van de Dag van de Leerplicht is om handhaving van de leerplicht onder de aandacht te brengen van alle betrokkenen: leerplichtige jongeren en hun ouders of verzorgers, de scholen, de wethouders van onderwijs, de leerplichtambtenaren, politie, Openbaar Ministerie, enz.
In de communicatie rondom de Dag van de Leerplicht staat de maatschappelijke relevantie van de handhaving van de leerplicht centraal. Het gaat om het vroegtijdig tegengaan van ongewenst gedrag, zoals spijbelen, langdurig schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. Daarnaast wordt benadrukt dat bij de handhaving van de leerplicht veel instanties samenwerken. Het gaat niet alleen om het met harde hand handhaven van de Wet maar ook om de zorg voor leerlingen die dreigen te ontsporen.
Bovendien heeft onderzoek van Justitie uitgewezen dat er een directe relatie bestaat tussen spijbelen, voortijdige schooluitval en criminaliteit.

Activiteiten
De gemeenten vragen aandacht voor de leerplicht door middel van locale acties. Het is aan de gemeente om zelf invulling te geven aan de Dag van de Leerplicht. De inzet hangt af van de activiteiten waarmee de gemeente aandacht wil vragen voor de handhaving van de leerplicht. Voorbeelden: straatactie al dan niet in samenwerking met de politie, belactie naar spijbelaars, controle schoolverzuimregistratie, actie telaatkomers, enz.

Informatie
De leerplichtwet bestaat ruim 100 jaar en belhelst in grote lijnen de bewaking en bescherming van het recht op onderwijs voor ieder kind. Voorst voor een optimale schoolloopbaan en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Daarnaast is er aandacht voor achterliggende problematiek.

Burgemeester en wethouders van de gemeente zijn belast met het toezicht op de naleving van de leerplichtwet. Zij wijzen daartoe leerplichtambtenaren aan, die officieel beëdigd worden.

Taken en verantwoordelijkheden
Ouders/verzorgers: Inschrijven op een school
Zorgen voor geregeld schoolbezoek
Leerlingen: Leerplicht vanaf 5 jaar t/m leerjaar waarin de leerling 17 jaar oud wordt
V.a. 12 jaar mede verantwoordelijk voor schoolbezoek. School: Verzuimbeleid en leerlingenbegeleiding/zorg Beslissen op verlofverzoek maximaal 10 dagen
Verzuimregistratie: Meldingsplicht schoolverzuim Gemeente: Leerplichtadministratie
Toezicht op naleving van de leerplichtwet.
Leerplichtambtenaar aanwijzen en beëdigen
Beslissen verlofverzoek meer dan 10 dagen
Handhavend optreden
Samenwerking in regio
Verslag leerplichtbeleid aan de raad
Verslag aan ministerie van O, C en W
Bestrijden onderwijsachterstanden
Voorkomen voortijdig schoolverlaten

Vragen
Heeft u vragen over de leerplicht? Gemeente Boekel heeft deze taak bij de gemeente Gemert-Bakel ondergebracht. U kunt daarom contact opnemen met Rudi van Maaren (gemeente Gemert-Bakel, 0492-378675).