Ingezonden persbericht
13 maart 2007
9E AMNESTY INTERNATIONAL FILMFESTIVAL MORGEN VAN START
Van woensdag 14 tot en met zondag 18 maart vindt in Amsterdam en Den Haag het 9e Amnesty International Filmfestival plaats. Op het festival beleven vijftien films hun Nederlandse première. In vier gevallen betreft dit wereldpremières. Na afloop van de vertoningen gaan filmmakers, deskundigen, prominente Nederlanders en het publiek met elkaar in debat. In het verdiepingsprogramma staan onder meer de thema's discriminatie, het Israëlische-Palestijnse conflict en vrouwenrechten centraal. Het jongerenprogramma verwacht een recordaantal van 1.500 scholieren. Het festival kent een jongerenprijs, de MovieSquad All RightS Award en de VARA Publieksprijs. Ook wordt de Hivos Cinema Unlimited Award uitgereikt.
Vier wereldpremières
Vier films beleven op het festival hun internationale première. Op vrijdagavond 16 maart debuteren in De Balie twee documentaires over vrouwen in Afrika van vrouwelijke filmmakers. Eerst is om 19.00 uur An Ox for a Baby van Ayfer Ergün te zien en vervolgens om 21.00 uur The Greatest Silence van Lisa F. Jackson.
Zaterdagavond vindt in Paradiso de wereldpremière plaats van Bob Entrops Een Stukje Blauw in de Lucht, over Sinti en Roma. Burgemeester Job Cohen opent het avondprogramma. Na de film wordt de avond afgesloten met een muziekoptreden van muzikanten uit de film.
Gangs in de VS en Centraal-Amerika
Ook de vertoning van Hijos de la Guerra is een wereldpremière. Het is een documentaire over het ontstaan, functioneren en bestrijden van de gevaarlijkste gang van de Verenigde Staten en Centraal Amerika, de Mara Salvatrucha. Na de vertoningen vindt een gesprek plaats met regisseur Alexandre Fuchs en producent Jonathan Bollier. Op donderdag 15 maart om 19.15 uur schuift in De Balie ook Frank van Gemert aan. Hij is criminoloog aan de VU en lid van internationaal gezelschap van gang-onderzoekers (Eurogang). Hij werkt momenteel aan het boek Gangs, Migration and Ethnicity.
Genocide-expert Ton Zwaan
Ton Zwaan, docent sociologie en antropologie aan de Universiteit van Amsterdam, verzorgt op zondagavond 18 maart om 19.15 uur in De Balie een inleiding voorafgaand aan de vertoning van New Year Baby. Hij gaat in op de achtergrond van de Cambodjaanse genocide en de angsten en onmogelijkheden rondom de huidige pogingen om de daders te berechten.
De rol van de media in het Israëlische-Palestijns conflict
Zondagmiddag is na de vertoning van Encounter Point in de Balie een debat met filmmaker Julia Bacha, RTL Midden-Oosten correspondent Conny Mus en mediapsycholoog Jaap van Ginneken. Het debat gaat over de beeldvorming rondom het Israëlisch-Palestijnse conflict. Centraal staat de vraag; is het doenlijk om als verslaggever géén stelling te nemen?
Talkshow & Award ceremony
Het festival kent een jongerenprijs, de MovieSquad All RightS Award en de VARA Publieksprijs. Het AIFF wordt zondagavond in de Balie afgesloten met een talkshow en de prijsuitreiking. AIFF-interviewer Jeroen Kramer praat met zijn gasten over films die een verschil maken. Hoofdgast van het festival, Offside-regisseur Jafar Panahi, van onder meer The White Balloon, The Circle en Crimson Gold, ontvangt de Hivos Cinema Unlimited Award voor zijn scherpzinnige en humane filmoeuvre. Panahi vertelt over het maken van kritische films in Iran. Ook producent Guy Jacobson is te gast. Jacobson nam het initiatief tot K11, een project van drie films die de aandacht vestigen op kinderhandel en kinderprostitutie, waaronder festivalfilm Holly.
= = = = =
Noot aan de redactie -