Voedingcentrum


âBoerenkaasâ gegarandeerd van de boerderij

14 maart 2007

De Europese Unie heeft boerenkaas erkend als âGegarandeerde Traditionele Specialiteitâ (GTS). Dit betekent dat alleen kaas die bereid is op de boerderij met rauwe melk als 'boerenkaas' mag worden verkocht. Het Voedingscentrum vindt de bescherming een goede zaak. Consumenten weten zo wat ze kunnen verwachten van âboerenkaasâ.

Boerenkaas kent in Nederland een eeuwenlange traditie. Er zijn nog 350 melkveehouders die zelf kaas maken. Dat doen ze met melk die zo van de koe komt, zonder verdere behandeling te hebben ondergaan. Dit geeft de kaas extra smaak.
In rauwe melk kunnen bacteriën voorkomen, zoals de beruchte listeria. In harde kaas, zoals boerenkaas, kunnen die niet overleven of groeien. Boerenkaas kun je dus veilig eten.

Andere beschermde specialiteiten
In totaal zijn meer dan zevenhonderd producten in Europa beschermd vanwege hun oorsprong, samenstelling of traditionele productiemethode. Vooral Frankrijk en Italië hebben veel producten voorgedragen, vooral kazen en vleesproducten. Bekend voorbeeld is de feta, die alleen nog in Griekenland gemaakt mag worden. Ook Parmaham is een voorbeeld van een beschermde naam.
Boerenkaas is de eerste Nederlandse specialiteit met Europese bescherming. Er zijn wel wat andere Nederlandse producten waarvan de naam beschermd is. Het gaat dan om de kazen Noord-Hollandse Gouda, Noord-Hollandse Edammer, Boeren-Leidse met sleutels, Kanterkaas, Kanternagelkaas en Kanterkomijnekaas en de aardappel Opperdoezer Ronde. Deze producten zijn door Brussel erkend als Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Dat betekent dat productie, verwerking en bereiding plaats moeten vinden binnen een bepaald gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Verder staat de Westlandse druif geregistreerd als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). In vergelijking met de BOB gaan de eisen aan een BGA minder ver.

Streekproducten
Voor producten met een BOB, GTS of BGA bestaan beeldmerken waaraan consumenten ze kunnen herkennen. Maar ook zonder beeldmerk is sprake van bescherming.
Het keurmerk voor âerkende streekproductenâ staat hier los van. Dit keurmerk is ontwikkeld door de stichting Streekeigen Producten Nederland en staat op producten die worden gemaakt in een bepaalde streek, met grondstoffen uit die streek. Ook moet er sprake zijn van een verantwoorde en duurzame wijze van produceren. Dat betekent dat er zorg moet zijn besteed aan het behoud en beheer van natuur en landschap in de streek.