VVD


14-3-2007

Lidstaten EU gaan gegevens over migratie en asiel stroomlijnen

Het Europees Parlement heeft vandaag met een grote meerderheid een voorstel (Klamt-rapport) goedgekeurd waarin bepaald wordt dat vanaf 2008 Europese beslissingen over migratie en asiel op basis van vergelijkbare gegevens op Europees niveau kunnen worden genomen.

Door grote verschillen in de manier waarop de landen hun migratiestatistieken beheren is het moeilijk de situaties in de landen van de EU te vergelijken.

Jeanine Hennis-Plaschaert is blij dat de gegevens worden geharmoniseerd, maar laakt de trage Europese besluitvorming: "In een Europese Unie zonder binnengrenzen, heeft een wijziging van het asiel- en migratiebeleid in de éne lidstaat directe invloed op de migratiestromen en beleidsontwikkelingen in de andere lidstaten. Als de lidstaten dan geen vergelijkbare gegevens hebben op Europees niveau over migratie en asiel, hoe kunnen dan afspraken worden gemaakt die voor alle lidstaten gelden? Tot nu toe gebeurde dit wel, met als gevolg chaos."

"Dit voorstel had aan de basis moeten staan van de ontwikkeling van en het toezicht op de wetgeving en het beleid van de gemeenschap ten aanzien van immigratie en asiel en het vrije verkeer van personen."

Al sinds 1999 vraagt het Europees Parlement om verzameling en uitwisseling van statistische gegevens op het gebied van asiel en migratie op Europees niveau.

Hennis-Plasschaert concludeert: "Onder druk van de publieke opinie schieten de meeste lidstaten nog steeds in een zo gesloten mogelijk `eigen' asiel- en migratiebeleid. Op Europees niveau beslissingen nemen over asiel en migratie betekent automatisch ook informatie met elkaar uitwisselen. Ik ben verheugd dat we daar nu eindelijk mee aan de slag gaan. Beter laat dan nooit."