Verbond van Verzekeraars

AFM verleent bijna 8.000 Wfd-vergunningen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vorig jaar 7.818 vergunningen verleend in het kader van de Wet financiële dienstverlening (Wfd). Zeventien aanvragen zijn afgewezen, bij zeshonderd instellingen bestaat het voornemen de aanvraag af te wijzen en 680 vergunningaanvragen zijn door de aanvrager zelf ingetrokken. Dat blijkt uit de resultaten van het eerste toezichtjaar op de Wfd.

Op 1 januari 2006 is de Wfd in werking getreden. De wet, die hogere eisen stelt aan financiële dienstverleners, is inmiddels opgegaan in de Wet op het financieel toezicht (AMvB 8 van de Wft), maar de Wfd-normen zijn overeind gebleven. Zo moeten financiële dienstverleners aan bepaalde opleidingseisen voldoen, zich aansluiten bij een onafhankelijke klachtenorganisatie én een vergunning hebben om überhaupt zaken te mogen doen. Banken en verzekeraars krijgen van DNB automatisch een zogenaamde Wfd-vergunning van rechtswege; andere financiële dienstverleners, zoals tussenpersonen en hypotheekbemiddelaars, hebben vorig jaar apart een vergunning moeten aanvragen bij de AFM.

Wfd-register
De gedragstoezichthouder publiceerde het resultaat van alle aanvragen eind april vorig jaar in het zogenaamde Wfd-vergunningenregister. Daarin konden niet alleen consumenten kijken of hun tussenpersoon wel bevoegd was om te bemiddelen, maar riep de AFM ook banken en verzekeraars op na te gaan of de bemiddelaars waarmee zij zakendoen, wel een vergunning hadden.
In totaal deden banken en verzekeraars melding van 598 bemiddelaars die niet in het register stonden. Het merendeel betrof instellingen met niet-actieve portefeuilles.

De AFM verrichtte in 2006 tot slot 127 onderzoeken bij financiële dienstverleners, op basis van signalen van marktpartijen of consumenten.
Bij alle onderzochte ondernemingen bleek de naleving onvoldoende te zijn. In bijna twintig gevallen was de situatie dermate ernstig dat de toezichthouder corrigerende maatregelen trof, zoals een afwijzing van de vergunningaanvraag.

Self assessment
De vergunninghouders kunnen via een self assessment overigens zelf controleren of ze aan de vergunningeisen voldoen. Het self assessment vormt daarmee een instrument voor naleving en handhaving van de wet. Het intermediair kan het assessment via de Stichting Financiële Dienstverlening doen, die haar ruim 8.500 deelnemers het afgelopen najaar het formulier liet invullen en feedback op de uitkomsten gaf. Banken en verzekeraars kunnen het assessment rechtstreeks via de AFM doen.

Verzekerd!, 14 maart 2007