GroenLinks

Lagendijk pleit voor duidelijkheid over toekomstige status Kosovo

demonstratie Kosovo 14 maart 2007

Afgelopen maandag is het Kosovo-rapport van GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk in grote meerderheid in de buitenlandcommissie van het Europees Parlement aangenomen. Hoewel het rapport een aantal duidelijke verwijzingen bevat naar de toekomstige onafhankelijkheid van Kosovo werd een verwijzing naar die nieuwe status geschrapt.

In het aangenomen rapport beschrijft Lagendijk de manier waarop Kosovo onafhankelijk moet worden en wat de rol van de EU daarbij moet zijn. Hij betreurt het dat vooral dat de sociaal-democraten niet bereid zijn die toekomstige situatie helder te benoemen. De omschrijving ´soevereiniteit onder tijdelijk internationaal toezicht´ werd met één stem verschil uit het rapport gehaald door de buitenlandcommissie.

Angst voor duidelijkheid
Volgens Lagendijk vrezen verschillende collega-europarlementariërs de reactie in Servië op een té duidelijke uitspraak over de toekomstige status van Kosovo. Wel zijn zij het eens met het einddoel, namelijk dat Kosovo onafhankelijk moet worden onder internationaal toezicht. Dat is de enige werkbare situatie om de belangen en veiligheid van de bevolking te beschermen en wederopbouw te garanderen. Lagendijk wil dat de Europese volksvertegenwoordigers zich duidelijk uitspreken en hiermee EU-lidstaten aansporen om hun eensgezindheid in de kwestie Kosovo te bewaren.

Bescherming van burgers
In 1999 moest de NAVO ingrijpen om de Albanese bevolking te beschermen tegen gewelddaden en etnische zuiveringen door het Servische leger in Kosovo. Sindsdien staat het gebied onder controle van de Verenigde Naties. Juist de Servische minderheid in Kosovo is gebaat bij een oplossing. Een onafhankelijk Kosovo is verplicht haar minderheden te beschermen en te laten participeren. Ook is het de uitgesproken wens van de Albanese meerderheid, die meer dan 90 procent van de bevolking uitmaakt, om een eigen staat te hebben.

Onwerkbare situatie
De huidige situatie in Kosovo is onwerkbaar. Er is nauwelijks economische ontwikkeling; de werkeloosheid is groot en Kosovo kan geen geld lenen van internationale organisaties. Bedrijven investeren er niet zolang er onzekerheid is over de toekomst. Ook voor de EU is het moeilijk om opbouwprojecten te starten, omdat er geen officiële regering is om contracten mee te sluiten.

Hoe nu verder?
Lagendijk wacht nu op het eindrapport dat VN-gezant Martti Ahtisaari binnenkort aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties presenteert. Als Ahtisaari het begrip onafhankelijkheid in zijn tekst opneemt, kan het Europees Parlement daar zeker niet meer omheen, verwacht Lagendijk.

Zie ook:

* dossier Balkan en de EU