Radboud Universiteit Nijmegen


Verdwenen mos teruggevonden op de Veluwe

Geen poema, maar minstens zo spectaculair: er is Rijstkorrelmos (Pycnothelia papillaria) gesignaleerd op de Hoge Veluwe. Dit korstmos is recent verdwenen uit Nederland (de laatste vondsten komen uit het Aekingerzand en het Mantigerzand), maar nu dus weer teruggevonden op het Otterlosche Zand, in de buurt van het standbeeld van Generaal De Wet. Het gaat op een klein exemplaar van nog geen vierkante decimeter groot. Vanuit de Radboud Universiteit wordt onderzoek gedaan door onderzoeker Marijn Nijssen van de afdeling Dierecologie en Stichting Bargerveen aan de fauna van heiden en stuifzanden.

Rijstkorrelmos (Pycnothelia papillaria) is een soort uit bergachtige streken die het moeilijk heeft door het warmer wordende klimaat. Daarnaast heeft verzuring en vermesting de soort een flinke slag toegebracht. Vermoedelijk zal de soort geen lang leven beschoren zijn in De Hoge Veluwe, maar spectaculair is de vondst daarom niet minder.

Onderzoeker Laurens Sparrius van de Universiiteit van Amsterdam kwam de soort op 20 februari tegen tijdens het stuifzandonderzoek dat door de Universiteit van Amsterdam, de Radboud Universiteit en Wageningen Universiteit wordt uitgevoerd in allerlei stuifzandgebieden in Nederland, waaronder De Hoge Veluwe. De Hoge Veluwe is heel rijk aan korstmossen. Een groot deel van de open vlaktes zijn zogenaamde korstmossensteppes, die in West-Europa nog maar weinig voorkomen.