Nederland

'The Mark of Cain openingsfilm Amnesty International Filmfestival 2007

01-03-2007 Het 9e Amnesty International Filmfestival opent woensdagavond 14 maart met de indrukwekkende en actuele film The Mark of Cain. De openingsavond vindt plaats in de Grote Zaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Speciale gasten zijn de voorzitter van het internationaal Amnesty-bestuur Lilian Conçalves, regisseur Mark Munden en scenarioschrijver Tony Marchant. The Mark of Cain won tijdens het International Filmfestival Rotterdam 2007 de Movies that Matter Award.

Mark of Cain The Mark of Cain van Marc Munden volgt twee Britse soldaten wanneer zij voor het eerst worden geconfronteerd met de extreme gevolgen van de oorlog in Irak. Wayne Gulliver en Mark Treacle Tate zijn twee achttienjarige vrienden die dienen in het Britse leger in Basra, Irak in 2003. De strijdtroepen worstelen om de wankele vrede te handhaven. Wanneer hun populaire kapitein Godber tijdens een patrouille om het leven komt door een bom, keldert de moraal. Er worden verdachten gezocht en opgepakt, en in een door emoties verhitte nacht worden er gevangenen toegetakeld. Eenmaal terug in Engeland zitten de jongens vol verhalen en ontreddering. Wanneer op knullige wijze fotos van de mishandelingen boven water komen, staat Wayne en Treacle berechting te wachten.

Fototrofee Scenarist Tony Marchant raakte gefascineerd door het fenomeen van fototrofeeën. Hij en co-producente Katy Jones interviewden teruggekeerde soldaten, en besloten dat deze verhalen beter tot hun recht zouden komen in fictievorm. Regisseur Marc Munden repeteerde vervolgens de scènes intensief met de acteurs. The Mark of Cain is een overtuigende oorlogsfilm, die beter dan het achtuurjournaal sommige akelige aspecten van de oorlog in Irak inzichtelijk maakt. Veel aandacht is besteed aan de realistische aanblik van de strijdtaferelen, aan de couleur locale en aan de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersonages. Met grote ambities, maar met een relatief klein budget en een cast van jonge acteurs waarin vooral Gerard Kearns als Treacle excelleert is dit nu al een van de beste speelfilms over deze uitzichtloze oorlog.

9e Amnesty International Filmfestival Van 14 tot en met 18 maart worden speelfilms en documentaires over mensenrechten en menselijke waardigheid vertoond. Tijdens speciale symposia, debatten en presentaties zullen prominente Nederlanders, deskundigen en filmmakers aandacht vragen voor hun werk, de mensenrechten en menselijke waardigheid. Er is speciale aandacht voor de oorlog in Irak, Latijn Amerika, vrouwenrechten, Israël/Palestina, discriminatie en de doodstraf.

Movies that matter Het 9e Amnesty International Filmfestival is de tweede editie die wordt georganiseerd door Stichting Movies that Matter. Het festival vindt plaats in Amsterdam en Den Haag. Festivallocaties zijn filmtheaters rondom het Leidseplein (Amsterdam) en Filmhuis Den Haag. Op het programma staan circa dertig speelfilms en documentaires. In het verdiepingsprogramma gaan filmmakers, mensenrechtenactivisten en publiek met elkaar in gesprek. Het festival kent een Hivos Cinema Unlimited Award, de VARA Publieksprijs en een jongerenprijs, de MovieSquad All RightS Award.

Meer informatie: kijk op de website van het Amnesty Filmfestival