Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
12 februari 2007
Human Rights Watch voor voetlicht in Verzetsmuseum Amsterdam
Onderzoekers van de gezaghebbende mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) spreken woensdag 14 maart in het Verzetsmuseum Amsterdam over het werk van HRW in Darfur en Tsjetsjenië. HRW is dit jaar de laureaat van de Geuzenpenning. De Geuzenpenning wordt uitgereikt op dinsdag 13 maart in de Grote Kerk in Vlaardingen.
Human Rights Watch (HRW) is een internationale non-gouvernementele organisatie die zich richt op het voorkomen en bestrijden van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. HRW heeft veel goede resultaten geboekt. De organisatie heeft zich bijvoorbeeld actief ingezet voor de totstandkoming van het sinds 2002 in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof. De meeste onderzoeken en zaken die voor het Internationaal Strafhof zijn gebracht, zijn gebaseerd op documentatie van HRW. Ook heeft HRW met succes gestreden voor verschillende internationale verdragen, waaronder een verdrag tegen de inzet van kindsoldaten, een verdrag tegen 'verdwijningen' en een verdrag dat het maken en gebruiken van landmijnen verbiedt.
Meer weten over HRW?
Op woensdag 14 maart vanaf 19.30 uur spreken internationale onderzoekers van HRW, Leslie Lefkow en Diederik Lohman, in het Verzetsmuseum over het werk van HRW in Darfur en Tsjetsjenië. Carroll Bogert, associate director van HRW, leidt de avond.
Darfur
HRW was een van de eerste organisaties die aandacht vroeg voor de hopeloze situatie in Darfur. HRW was ook de eerste die het geweld in Darfur documenteerde en beschreef als misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Leslie Lefkow, onderzoeker van de Afrikaanse Sectie van HRW, zal spreken over het vele (veld-)onderzoek van HRW in Darfur en de strijd van HRW om de misdaden in Darfur te doen beëindigen en voor het International Criminal Court te brengen.
Tsjetsjenië
De situatie in Tsjetsjenië blijft slecht: mishandelingen, martelingen en meer dan 5000 verdwijningen sinds 1999. In de afgelopen twee jaar heeft het European Court of Human Rights Rusland verantwoordelijk verklaard aan in elk geval acht gevallen van ernstige mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië. HRW heeft belangrijke bijdrages geleverd aan de voorbereiding en bewijsvoering in deze zaken. Diederik Lohman, momenteel senior onderzoeker bij de HIV/AIDS afdeling van HRW spreekt over HRW in Tsjetsjenië. Lohman was directeur van Human Rights Watch in Moskou van 1997 tot 2002. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar en geschreven over het conflict in Tsjetsjenië en was stichter van het Russian Justice Initiative (voorheen Chechnya Justice Initiative), een organisatie die slachtoffers van het Tsjetsjeense conflict helpt recht te zoeken in Rusland zelf en bij het European Court of Human Rights in Strasbourg.
Meer weten over de Geuzenpenning?
Het uitreiken van de Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945.
Deze stichting reikt jaarlijks in Vlaardingen een Geuzenpenning uit als eerbetoon aan personen of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. De stichting is vernoemd naar De Geuzen, één van de eerste verzetsgroepen in Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.Het Verzetsmuseum Amsterdam besteedt jaarlijks aandacht aan het werk van de laureaat met een lezing of debat.
Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61 (t/o Artis)
Datum en tijd: Woensdag 14 maart, aanvang 19.30 uur
Entree: Gratis, reserveren gewenst, tel 020 620 25 35, e-mail: info@verzetsmuseum.org
De voertaal van de bijeenkomst is Engels.
---
Verzetsmuseum Amsterdam
Wo 14 maart, 19.30 uur: Human Right Watch voor het voetlicht
Plantage Kerklaan 61
tel: 020 620 25 35 / www.verzetsmuseum.org
---
Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org
---- --
[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/14/E009-human-rights-watch-voor-voetlicht-in-verzetsmuseum.html" title="Human Rights Watch voor voetlicht in Verzetsmuseum Amsterdam"]