Ingezonden persbericht


Persberichten

Vakbeurs Zorg & ICT toont (ICT) daadkracht in de zorg

Publicatiedatum: 05-02-2007

Geef een licht dementerende dame een RFID-chip. Zodra de vrouw de keuken verlaat, gaat automatisch het gas uit. Deze dame kan hierdoor langer in haar huis blijven wonen. Dit is een van de vele toepassingen die te zien zijn op de vakbeurs Zorg & ICT, van 14 tot en met 16 maart in de Jaarbeurs in Utrecht. Projectmanager Erik Heemskerk illustreert hiermee dat de 'care' een groeimarkt is. "Het gaat in eerste instantie niet om de techniek, maar om de toepassingen, en uitgerekend die markt zal de komende jaren explosief groeien."

De vakbeurs Zorg & ICT vindt zijn oorsprong in de cure-sector. Heemskerk: "De pakweg 100 ziekenhuizen in Nederland zijn dankzij ICT in staat goed te functioneren. We richten ons nu ook nadrukkelijk op al die zorginstellingen en zorgverleners die mensen in staat stellen langer in hun eigen woonomgeving te blijven functioneren."

Op dit vlak presenteert Zorg & ICT een breed scala aan toepassingen. Erik Heemskerk: "Neem een thuiszorginstelling met drieduizend werknemers en duizenden zorgvragers. Alleen al op het logistieke vlak valt daar veel te verdienen. Een goed planningsysteem leidt tot meer efficiency, het geld dat wordt uitgespaard kan ingezet worden voor andere vormen van zorg. ICT maakt een zeer complex planningsproces tot een behapklare klus. Ander voorbeeld is spraakherkenning. Mensen die niet meer mobiel zijn kunnen door het geven van commando's letterlijk zorgen dat deuren zichzelf sluiten."

"Al deze toepassingen zijn erop gericht om te voorkomen dat mensen uiteindelijk opgenomen moeten worden in een zorginstelling. De tijd dat een server thuis de huisautomatisering gaat aansturen is aanstaande. ICT is niet langer de belemmerende factor. Deze markt zal de komende jaren doorgroeien. Meer ICT is daarmee eveneens een deel van het antwoord op de vergrijzingsproblematiek."

Ziekenhuistoepassingen
Verschuiving naar de care-sector betekent allerminst dat er minder aandacht is voor de typische ziekenhuistoepassingen. Het uitwisselen van informatie speelt een prominente rol in het beursprogramma. Erik Heemskerk: "Het IHE-paviljoen (Integrating Health Enterprise) geeft een overzicht van protocollen die apparaten van bijvoorbeeld Philips en Siemens in staat stellen met elkaar te communiceren. Overdracht van informatie van het ene algemene ziekenhuis naar het andere specialistische ziekenhuis bespaart tijd en geld, en is voor de patiënt een zegen. Dure diagnostiek kan vaker achterwege blijven. In levensbedreigende situaties kan het zelfs het verschil tussen leven en dood zijn. Het betekent in ieder geval dat je niet onnodig een beroep moet doen op schaarse middelen. Het is ook geen vrijblijvende ontwikkeling. In toenemende mate zullen zorgverzekeraars eisen stellen aan processen binnen de instelling."

Ook is er aandacht voor het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en het Landelijk Schakelpunt. Het NICTIZ zal gebruikers informeren over de laatste stand van zaken. Ook hier geldt: efficiënt omgaan met beschikbare gegevens. Erik Heemskerk: "Internet vormt de ruggengraat van ook dit systeem. We zien sowieso veel internettoepassingen op de beurs. We hebben veel van deze toepassingen samengebracht in het Telezorgpaviljoen. Dit varieert van een eenvoudig consult via het beeldscherm tot vormen van diagnostiek. Bekend voorbeeld is cardiolaire zorg. Een hartpatiënt vult dagelijks een aantal kernwaarden in het systeem in. Een directe verbinding met de hartafdeling van een ziekenhuis zorgt ervoor dat er aan de bel wordt getrokken als de waardes buiten de bandbreedte vliegen, zodat tijdig actie kan worden ondernomen."

Stroomversnelling
Heemskerk ziet naast telezorg nog een andere grote ontwikkeling. Fusies en overnames zullen het speelveld en de gevraagde ICT-toepassingen verder in een stroomversnelling brengen. "Ik zou willen dat ik precies weet wat de concepten van de toekomst zijn, dan zou ik een rijk man worden. Duidelijk in ieder geval is dat er veel gaat veranderen. We zien veel particuliere initiatieven, bijvoorbeeld op het terrein van preventie. Gevestigde specialisten bezien dat met argusogen. 'Moet dat nou', zeggen ze. Ik zeg dan: 'als je vindt dat het beter kan spring er zelf in'. De zorg, gevoed door de vergrijzing, biedt juist nu die kansen."

De vakbeurs Zorg & ICT heeft zich ontwikkeld tot platform voor ICT toepassingen en diensten in de zorgsector. De beurs biedt een representatief overzicht van ontwikkelingen op het snijvlak van zorg en ict. Aan de beurs is een uitgebreid seminarprogramma gekoppeld. Daarnaast veel aandacht voor best practices. Op de beurs wordt ook de winnaar bekendgemaakt van de Telemedicineprijs 2007. Veel aandacht ook voor wederzijdse kennisuitwisseling.

-.-.-.-.-.-.-

Noot voor de redactie (