Satellietgegevens zeetemperatuur brengen klimaatverandering in kaart


ESA financiert Europees MEDSPIRATION-project

PLOUZANE, 20070314 -- De zee- en oceaantemperatuur real-time meten om zo een beter zicht te krijgen op de gevolgen van klimaatverandering. Dat is in het kort het doel van het onlangs gestartte 'MEDSPIRATION-project' van het Franse Boost Technologies. Het project wordt gefinancierd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het systeem zorgt naast in kaart brengen van het veranderende klimaat ook voor een preciezere weersvoorspelling. De eeste reacties zijn enthousiast.

MEDSPIRATION maakt het mogelijk de door verscheidene satellietsystemen gemeten gegevens te combineren tot een zeer nauwkeurige meting van de oppervlaktetemperatuur van de zee. De resultaten zijn te bekijken in een 'Google Earth'-achtige site met een hoge resolutie, grote nauwkeurigheid en een hoge mate van continuïteit. Iedereen kan het gratis raadplegen op: www.medspiration.org/data_access/kml

ESA wacht inmiddels met spanning op de verdere ontwikkeling, algemene bruikbaarheid van het systeem en de reacties van de gebruikers van MEDSPIRATION. Om de actuele stand van zaken bij te houden organiseert de ESA regelmatig overlegvergaderingen om de resultaten te controleren. Als de uitkomsten gunstig zijn wordt ook de lat hoger gelegd.

"We kunnen via de sateliet tegenwoordig de stad en straat waar we wonen redelijk nauwkeurig bekijken", vertelt dr. Fabrice Collard. "Tegenwoordig wordt onze hele planeet minimaal éénmaal per dag door allerlei satellietsensoren bekeken. De oppervlaktetemperatuur van de zee kunnen we net zo nauwkeurig zien, alleen was er tot nu toe geen technologie om al die gegevens te verzamelen en vervolgens goed in kaart te brengen. Daar heeft Boost nu voor gezorgd."

De vraag naar een project als MEDSPIRATION ontstond een aantal jaren geleden toen het GODAE (Global Ocean Data Assimilation Experiment) aantoonde dat voor het goed meten van de oceaancirculatie real-time gegevens nodig zijn. Die combinatie van temporele, ruimtelijke en radiometrische resoluties bleek alleen mogelijk door de beste eigenschappen van de verschillende typen sensoren te combineren.


Bijschrift afbeelding: momentopname van de zeeoppervlaktetemperatuur in het zuidelijke deel van de Noordzee, waarbij warmer water vanuit het Kanaal de Noordzee binnenstroomt.
Download afbeelding in pdf-format: kurl.nl/?A93

Contact:

BOOST Technologies
115, rue Claude CHAPPE, Technopole Brest Iroise
29280 PLOUZANE, FRANCE
Tel : 02 98 05 76 80
Fax : 02 98 05 76 90