Gemeente Utrecht
2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
34 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 26 februari 2007
en antwoorden door het college verzonden op 13 maart 2007)
D66 heeft meermaals zorgen geuit over toenemend jongerenoverlast in De Meern, met name rondom het Mereveldplein. Wij hebben in deze gepleit voor goede handhaving en meer jongerenwerkers en -voorzieningen. Zoals bekend zijn er slechts enkele huiskamerprojecten op een beperkt aantal avonden in De Meern en maar één jongerencentrum. D66 heeft immer gewaarschuwd om geen wissel te trekken op de tolerantie richting rondhangende jongeren, juist door meer preventieve maatregelen te nemen in de vorm van meer jongerenvoorzieningen en -werkers.
Afgelopen zaterdagavond heeft de politie een aantal jongeren en een volwassene aangehouden op het Mereveldplein in De Meern. Hierbij is pepperspray gebruikt. Volgens getuigen is er excessief geweld gebruikt door de politie tegen rondhangende jongeren en een ouder die opheldering vroeg. Volgens het persbericht van de politie werden de agenten bedreigd.
Dit leidt D66 tot de volgende vragen:
1. Hoeveel huiskamerprojecten per week vinden er plaats in De Meern?
In de Meern zijn er op dinsdagavond in de Azotod en op donderdagavond in de Marehal huiskamerprojecten van 19.30 tot 22.30 uur. Daarnaast is er contact met de jongeren op straat door jongerenwerkers (JOS). Vanuit de huiskamerprojecten en JOS-rondes ontstaan er ook coachingtrajecten. Lichte hulpvragen worden door jongerenwerkers gecoacht en bij zwaardere hulpvragen wordt er toegeleid naar relevante instellingen. Aanvullend is er een doe-kafe op woensdag- en vrijdagmiddagen in De Schalm voor 11-15 jarigen.
2. Is het mogelijk om de hoeveelheid avonden voor deze projecten uit te breiden? Zo ja, waarom gebeurt dat niet? Zo nee, waarom niet?
Vanaf half maart start er een derde huiskamerproject in De Meern in Azotod. Dit project is op woensdagavond en is bedoeld voor jongeren uit zowel De Meern als Veldhuizen.
3. Wat is er precies zaterdagavond gebeurd?
4. Is er gereageerd op een melding?
5. Volgens getuigen stonden er twee politiebusjes en een politiewagen. Is dit een normale inzet bij dit ingrijpen?
6. Naar verluid waren de wijkagenten niet bereikbaar en waren de ingezette agenten niet bekend in De Meern, klopt dat?
7. Hoe verklaart u het verschil in uitleg van het optreden van de politie van getuigen en de politie zelf?
8. Hoe wilt u in de toekomst dit soort problemen voorkomen?
Antwoorden op de vragen 3 t/m 8
Zoals vragenstelster aangeeft zijn er vaker overlastmeldingen en incidenten geweest rondom het Mereveldplein. De politie en de gemeente zijn in gesprek gegaan met jongeren en hun ouders. En er is een projectgroep 'Mereveldplein' opgericht bestaande uit: ouders, de wijkchef, wijkagenten, de gebiedsmanager Veiligheid en het jongerenwerk.
Door de politie wordt de volgende gedragslijn gehanteerd: bij constatering van overlast wordt er door de politie verbaliserend opgetreden en - indien mogelijk - worden er door de politie aanhoudingen verricht. Deze gedragslijn is besproken in de projectgroep en akkoord bevonden.
De politie beschouwt klachten naar aanleiding van het optreden van afgelopen zaterdag als een formele klacht politieoptreden die conform de daarvoor gelden procedure wordt behandeld. Dat betekent dat een klachtbehandelaar de klacht onderzoekt en hoor en wederhoor toepast. De projectgroep is hiervan op de hoogte gesteld. In afwachting van de uitkomst van de klachtbehandeling wordt er vooralsnog inhoudelijk niet op de wijze van het optreden in relatie tot het toegepaste geweld tijdens het incident ingegaan.
9. Vindt er regelmatig overleg plaats tussen de winkeliersvereniging, jongerenwerkers, de wijkagent en ouders? Zo nee, bent u van zins om een dergelijk overleg in te stellen, zoals bijvoorbeeld ook bij de Kleermakerslaan is gebeurd?
Er vindt regelmatig overleg plaats met de winkeliers. Er wordt gewerkt aan een Keurmerk Veilig Ondernemen voor het Mereveldplein, dat op dit moment in een afrondende fase is voor de eerste ster. Hierin participeren ook de gebiedsmanager Veiligheid en de politie (wijkagent). Zoals hiervoor al aangegeven is er een projectgroep ingesteld. Zijdelings zijn hier ook de winkeliers en bewoners bij betrokken.
Op 28 februari jl. is er gesproken met de projectgroep. Een gesprek stond al eerder gepland, maar is vanwege het incident van afgelopen weekend direct georganiseerd. Tijdens het gesprek is aan de orde geweest hoe verder te gaan met de aanpak van jongerenproblematiek op en om het Mereveldplein. De ouders zijn nog steeds gemotiveerd om hierover mee te denken en er aan mee te werken. Het gesprek is goed verlopen en werd positief afgesloten met een vervolgafspraak.
---- --