Senaat kruist degens met regering over Europa

12.03.2007 / 20:49 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Eerste kamer

Eerste kamer

Senaat kruist degens met regering over Europa

Afgelopen vrijdag vierde de Eerste Kamer met ruim 300 studenten in de Ridderzaal het vijftigjarige jubileum van de Verdragen van Rome. Komende dinsdag - 13 maart - debatteert de Eerste Kamer over de toekomst van Europa met de Nederlandse regering. De Kamerleden zullen van de minister-president Balkenende, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris voor Europese Zaken, Verhagen en Timmermans, willen weten welke inzet de Nederlandse regering heeft voor de 'Verklaring van Berlijn' die eind maart door alle Europese regeringsleiders ondertekend zal worden. Ook zullen de fracties aangeven welke aandachtspunten zij in deze verklaring vermeld wensen te zien. Binnen de context van de toekomst van Europa zal het debat in de Eerste Kamer ook worden aangegrepen om te spreken over de toekomst van het Europees Grondwettelijk Verdrag. De Voorzitter van de Eerste Kamer zei afgelopen vrijdag tijdens de Eerste Kamerconferentie, dat het tijd wordt de Nederlandse stilte over Europa te doorbreken.

Europadebat
De Eerste Kamer houdt dit jaar voor de elfde keer haar jaarlijkse Europadebat met de bewindspersonen. Normaal gesproken vindt het Europadebat plaats na de presentatie van de 'Staat van de Unie' door de regering. Gelet op de direct daaropvolgende verkiezingen van 22 november 2006, werd besloten het Europadebat te voeren met de nieuwe regering. Juist met het oog op de topconferentie in Berlijn is ook de minister-president uitgenodigd.

Wijziging Gemeente- en Provinciewet
Behalve het Europadebat staat op de agenda van komende dinsdag een voorstel dat de mogelijkheid verruimt voor de gemeenteraden en provinciale staten om ontheffing te verlenen van het vereiste van ingezetenschap voor wethouders en gedeputeerden. Sinds 2002 mogen deze dagelijkse bestuurders van gemeenten en provincies ook worden benoemd als zij geen raadslid of statenlid zijn en buiten de gemeente of provincie wonen. Er gold al een ontheffingstermijn van 1 jaar. Het wetsvoorstel stelt deze termijn ruimer.