Gemeente Vlaardingen


Jan Pronk reikt Geuzenpenning 2007 uit
22 februari 2007

Jan Pronk zal op dinsdag 13 maart de Geuzenpenning 2007 uitreiken aan de gezaghebbende internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Pronk reikt de penning uit in de Grote Kerk in Vlaardingen aan Carroll Bogert, associate director van HRW.

Jan Pronk was de laatste jaren actief als bijzonder afgezant van de Verenigde Naties in Soedan. Hij was ook Minister van Ontwikkelingssamenwerking. Momenteel werkt hij als hoogleraar Theorie en Praktijk van Internationale Ontwikkeling.

Bewondering voor consciëntieuze werkwijze
Het bestuur van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945 wil met het toekennen van de Geuzenpenning bewondering uitspreken voor de consciëntieuze en gedreven wijze waarop HRW werkt. HRW onderscheidt zich door het brede werkveld en de grote effectiviteit in het bereiken van resultaten.

Actief betrokken bij Internationaal Strafhof
HRW heeft vele resultaten geboekt. De organisatie heeft zich actief ingezet voor de totstandkoming van het sinds 2002 in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof, dat is opgezet om genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden te onderzoeken en de daders te vervolgen. Veel zaken die voor het Internationaal Strafhof en andere internationale tribunalen zijn gebracht, zijn mede gebaseerd op documentatie van HRW. Onder meer Charles Taylor uit Liberia, Slobodan Milosevic uit Joegoslavië en de vele aanstichters van de genocide in Rwanda in 1994 en de huidige crisis in Darfur werden in eerste instantie ontmaskerd door HRW.

Bescherming burgers in oorlogsgebieden
HRW zet zich eveneens onvermoeibaar in voor de bescherming van de burgerbevolking bij gewapende conflicten in onder meer Sri Lanka, Kasjmir, Irak, Afghanistan, Israël en Libanon. Ook komt HRW op voor de belangen van migranten, vluchtelingen en asielzoekers. HRW heeft voor velen opschorting weten te verkrijgen, waaronder voor Iraniërs die in 2006 in Nederland asiel aanvroegen.

Nobelprijs voor de Vrede in 1997
HRW heeft met succes gestreden voor diverse internationale verdragen, zoals een verdrag tegen de inzet van kindsoldaten, een verdrag tegen verdwijningen (ontvoeringen van burgers door regeringen, die vaak uitlopen op executies) en een verdrag dat het maken en gebruiken van landmijnen verbiedt. Samen met de partnerorganisaties kreeg HRW voor de campagne tegen landmijnen in 1997 de Nobelprijs voor de Vrede.

Onthulling Bill Mincoplein op 12 maart
Een dag voor het uitreiken van de Geuzenpenning wordt oud-Geus Bill Minco, de overleden erevoorzitter van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945, geëerd. Het plein tegenover NS-station Vlaardingen-Centrum wordt op 12 maart naar hem vernoemd. Minco stond aan de basis van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. Meer dan zestig jaar lang zette Minco zich in om de herinnering aan het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Minco overleed vorig jaar op 5 mei op 83-jarige leeftijd. Zijn weduwe Astrid Minco en Carroll Bogert van Human Rights Watch onthullen om 13.00 uur het straatnaambord van het Bill Mincoplein.

Uitreiken Geuzenpenning op 13 maart
Dinsdag 13 maart staat Vlaardingen in het teken van het herdenken van het Geuzenverzet en het uitreiken van de Geuzenpenning. De herdenking start met een samenzijn in de Bethelkerk, gevolgd door een herdenking bij het Geuzengraf op begraafplaats Emaus, met het leggen van kransen en bloemen en een minuut stilte. Vervolgens gaat een stille tocht van het Geuzengraf naar de Markt. Op de Markt start om 14.00 uur een herdenking bij het Geuzenmonument, waarna om 15.00 in de Grote Kerk de Geuzenpenning wordt uitgereikt. De uitreiking is alleen toegankelijk voor genodigden.

HRW-lezingen in Amsterdam op 14 maart
Op woensdag 14 maart vanaf 19.30 uur spreken internationale onderzoekers van HRW in het Verzetsmuseum Amsterdam over het werk van HRW in Darfur en Tsjetsjenië. Carroll Bogert van HRW leidt de avond. Het Verzetsmuseum Amsterdam ligt aan de Plantage Kerklaan 61. De entree is gratis. Reserveren is gewenst: (020) 620 25 35.