Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Herodotus: een scherpzinnig politiek analist

13 februari 2007

De Griekse geschiedschrijver Herodotus (5e eeuw v.Chr.) besteedde veel aandacht aan de karakterisering van zijn personages door aan hen teksten toe te schrijven, de zogenoemde speeches. Volgens classicus Mathieu de Bakker zijn deze speeches tot nu toe in de verschillende interpretaties van Herodotus' historisch onderzoek ondergewaardeerd. Ten onrechte, want zij vormen juist vaak de sleutel tot een verklaring voor het ontstaan en verloop van de Perzische oorlogen. Zij onderbouwen niet alleen Herodotus' autoriteit als historicus maar maken hem ook tot een opmerkelijk moderne politieke analist. De Bakker promoveert 13 maart aan de Universiteit van Amsterdam.

Herodotus staat vanwege zijn omvangrijke Historiën ook wel bekend als 'vader van de geschiedschrijving'. Al sinds de oudheid beoordelen critici Historiën volgens maatstaven die pas ná hem door de ontwikkeling van de wetenschap en de retorica gangbaar werden. Zij associëren speeches vooral met publieke redevoeringen, die in de Historiën maar op beperkte schaal voorkomen. Volgens De Bakker is dat geen tekortkoming van Herodotus maar van de periode waarover hij schreef: de archaïsche en vroeg-klassieke periode van de Griekse wereld en omstreken. Politieke beslissingen werden toen zelden genomen in publieke gremia, maar veeleer in de achterkamers van tirannenpaleizen en vorstenhoven. Daarom bevat Herodotus' werk betrekkelijk weinig publieke redevoeringen.

Karakters en informanten

In zijn proefschrift associeert De Bakker speeches niet met publieke oraties maar kiest hij voor een formeel-linguïstische definitie, waarbij een speech bestaat uit een werkwoord van spreken, gevolgd door een complement in directe of indirecte rede. Zo bezien is dertig procent van de totale tekst van de Historiën onderdeel van een speech, waarbij de directe rede exclusief gebruikt wordt voor de teksten die Herodotus zijn karakters in de mond legt (character-speeches) en de indirecte rede vooral voor informatie die Herodotus aan zijn informanten toeschrijft (de zogeheten informant-speeches). Met beide type speeches onderbouwt Herodotus zijn autoriteit als geschiedschrijver. De informant-speeches bevatten verwijzingen naar zijn historisch onderzoek, ter onderbouwing van zijn argumentatie. De character-speeches geven een indringend beeld van de totstandkoming van belangrijke historische ontwikkelingen.

Pre-emptive strike

Volgens De Bakker bewijzen de character-speeches dat Herodotus een zeer scherpe neus had voor politiek en diplomatie. Dit blijkt niet alleen uit de grote rol die gezanten en diplomaten spelen in zijn werk (maar liefst dertien procent van de character-speeches wordt overgebracht door gezanten), maar ook uit de talrijke leugens en halve waarheden die zijn personages gebruiken om anderen te overreden. Zo laat Herodotus Griekse lobbyisten de rijkdommen van Perzië 'opseksen' om de Grieken tot een expeditie te verleiden, terwijl het Perzische hof het Griekse gevaar aandikt om de Perzen te bewegen tot een pre-emptive strike. Uit de speeches blijkt dat Herodotus oog had voor geopolitieke motieven en instabiele machtsverhoudingen en dat hij het ontstaan van oorlogen op verbazingwekkend moderne wijze analyseerde.

..............................

Meer informatie bij:

* Drs. Mathieu de Bakker (UvA, Klassiekgriekse Taal- en Letterkunde)
* T: +31 (0)20 52 52 582, m.p.debakker@uva.nl

* Promotie: 13 maart 2007

* Promotor prof. dr. Irene de Jong

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/13/E010-nederlandse-organisatie-voor-wetenschappelijk-onde.html" title="Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek"]