Persbericht
35 jaar bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit
Publiekslezingen over sport en bewegen
In het kader van '35 jaar bewegingswetenschappen' worden deze maand en komende maanden aan de VU publiekslezingen gegeven over sport en bewegen. Het doel van de serie lezingen is het publiek kennis te laten maken met het brede terrein van bewegingswetenschappen.
De eerste in de serie lezingen is 'Gegrepen door illusies' op dinsdag 27 februari door prof. dr. Jeroen Smeets. Visuele illusies zijn leuk om naar te kijken. Het blijkt dat bewegingen zoals grijpen zich laten bedriegen, maar anders dan je zou verwachten.
Op dinsdag 13 maart wordt de lezing 'De fitness-industrie: hele en veel halve waarheden' door prof. dr. Peter Hollander gegeven. Het zal gaan over de opmars van de fitness-industrie. Beloften over afvallen blijken bij nadere beschouwing nogal eens halve waarheden. Welke beloften kunnen de toets van gedegen onderzoek doorstaan en welke moeten eigenlijk misleidend genoemd worden?
Dr. Joost Dessing geeft dinsdag 27 maart een lezing 'Oog-handcoördinatie gevangen'. Hoe werkt deze coördinatie bij bijvoorbeeld het vangen van een bal? Hoe mensen dit doen is nog onduidelijk. Wel blijkt dat het niet noodzakelijk is om het tijdstip en plaats van de bal te voorspellen voordat de beweging wordt ingezet.
Dinsdag 10 april vertelt dr. Mirjam Pijnappels over 'Struikelen en vallen bij ouderen'. Valletsel is een groot probleem bij ouderen. Door jongeren en ouderen te laten struikelen is onderzocht wat de vereisten zijn voor een succesvol herstel van de balans. Wat zijn de beperkingen die ouderen hierin hebben? Hoe kunnen zij een val voorkomen?
De lezing 'In een rolstoel door het leven, wat betekent dat nu?' wordt op dinsdag 24 april gehouden door dr. Luc van der Woude. Een meerderheid van de 150.000 rolstoelafhankelijken in Nederland gebruikt een hand aangedreven rolstoel. Wat dit betekent voor fysiologie en biomechanica, revalidatie en maatschappelijk functioneren, wordt aan de hand van onderzoeksmateriaal besproken tijdens deze lezing.
Op dinsdag 8 mei houdt dr. Karin Gerrits de lezing 'Bewegen na een beroerte'. Tot op heden is onduidelijk welke onderliggende mechanismen verantwoordelijk zijn voor veranderingen in motorisch functioneren in de periode na een beroerte. Recent onderzoek geeft meer inzicht.
Drs. Martin Truijens geeft op dinsdag 22 mei de lezing 'Prestaties naar een hoger plan; wetenschap in de praktijk!'. Hierin wordt aan de hand van een voorbeeld uit de zwemsport duidelijk gemaakt hoe wetenschap en praktijk elkaar ook in topsport kunnen versterken.
De laatste van de serie lezingen wordt gehouden op dinsdag 5 juni, 'Over nut en noodzaak van mentale training' door dr. Frank Bakker. Topsporters beschikken over speciale mentale vaardigheden om op het cruciale moment een topprestatie neer te zetten. Aan de hand van voorbeelden wordt geïllustreerd waarom deze mentale vaardigheden belangrijk zijn en op welke manier ze getraind kunnen worden.
27-02-2007
Gegrepen door illusies
Jeroen Smeets
13-03-2007
De fitness-industrie. Hele en veel halve waarheden.
Peter Hollander
27-03-2007
Oog-handcoördinatie gevangen
Joost Dessing
10-04-2007
Struikelen en vallen bij ouderen
Mirjam Pijnappels
24-04-2007
In een rolstoel door het leven, wat betekent dat nu?
Luc van der Woude
08-05-2007
Bewegen na een beroerte
Karin Gerrits
22-05-2007
Prestaties naar een hoger plan; wetenschap in de praktijk!
Martin Truijens
05-06-2007
Over nut en noodzaak van mentale training
Frank Bakker
Vrije Universiteit Amsterdam