Senternovem


12-03-2007 | Herman Feil directeur bij Tournois Dynamic Innovations BV: "Na de eenvoudige nu de hoogwaardige bioplastics"

De markt van bioplastics ontwikkelt zich snel. Daarbij gaat het tot nu toe vooral om enkelvoudige folies voor verpakkingsmateriaal. "We zijn echter al bezig met de volgende stap", zegt Herman Feil, bestuurslid van brancheorganisatie BCPN en directeur bij Tournois Dynamic Innovations BV. "Daarbij gaat het voornamelijk om hoogwaardige toepassingen." Van afvalzakjes die stankoverlast voorkomen tot verpakkingsmateriaal waarin brood kan worden afgebakken.

"Het is nog geen grote, maar wel een sterk groeiende markt", vertelt Herman Feil over bioplastics. Als voorbeeld laat hij bloemenvazen zien die van het materiaal zijn gemaakt, in de meest uiteenlopende kleuren. "Ik denk dat er in Nederland inmiddels enkele miljoenen per jaar in omgaan. Elk jaar verdubbelt de marktomzet. Albert Heijn, bijvoorbeeld, verpakt er al zijn biologische producten in. Land- en tuinbouwbedrijven gebruiken steeds meer folies en opbindclips van bioplastic. Geleidelijk ziet men de voordelen. Niet alleen zijn onze plastics van biologische oorsprong, ze verteren ook vanzelf. Daardoor kun je ze gewoon in het composteerbare afval afvoeren. Verder zijn folies van bioplastic bijvoorbeeld ademend. Dat heeft verschillende voordelen, zoals een langere houdbaarheid van verse producten die je erin verpakt. In bioplastic zakjes voor gft-afval rotten groente- en fruitresten minder snel, waardoor minder stankoverlast ontstaat."

Herman Feil Herman Feil

Vijf innovaties
"Voor de eerste grootschalige toepassingen van bioplastics in Nederland, zijn de producenten een jaar of twee geleden gaan samenwerken met partijen uit de keten. Daarbij gaat het met name om supermarkten, tuinders en organisatoren van grootschalige evenementen en festivals. Voor dat project is subsidie verkregen uit de Unieke Kansen Regeling (UKR) van SenterNovem. Dat traject verliep zo succesvol, dat zich direct nieuwe initiatieven aandienden. Vanuit de BCPN is toen nog een keer een poging gedaan om tot een UKR-project te komen, niet meer voor de eenvoudige, maar voor meer hoogwaardiger toepassingen. Dat is gelukt. Net als het eerste, begeleid ik nu ook het tweede project. Dat doe ik als directeur business development Tournois Dynamic Innovations, een business catalyst voor agrarische, biotechnologische en life sciences-sector. Het project concentreert zich op vijf innovaties die het publiek naar verwachting aanspreken en die een forse groeipotentie hebben: meerlaagsfolies, papier-plasticcombinaties, geschuimde producten, etiketten en grootschalige consumentenproducten zoals gft-inzamelingssystemen en draagtassen."

Druiven verpakt in biobplastics Druiven verpakt in bioplastics

Afbakken
Herman Feil licht toe: "Meerlaagsfolies vormen momenteel een zeer groot deel van de kunststofmarkt. Het gaat om laagjes van verschillende materialen, die op elkaar worden aangebracht om specifieke eigenschappen te verkrijgen. Het bedrijf NNZ is nu zulke folies op aan het ontwikkelen basis van bioplastics. Bij papier-plasticcombinaties gaat het met name om papieren broodzakken met een plastic venster. Door de combinatie van die twee materialen, kun je lege zakken nu alleen in het grijze afval doen. Als dat venster van bioplastic wordt, kan zo´n zak bij het oud papier of in het gft-afval. Bij deze ontwikkeling zijn drie grote bakkerijen betrokken: Bakefive, Bakkerij Fuite en Bakkerij Verbeek. Zij onderzoeken samen de effecten van bioplastics op bijvoorbeeld de houdbaarheid of het invriezen van brood. Een potentieel interessant voordeel van zakken met een bioplastic venster is dat broden in de verpakking kunnen worden afgebakken in de winkel. Geschuimde producten op basis van bioplastics worden ontwikkeld door Recticel. Ook hierbij gaat het om verpakkingsmaterialen. Etiketten van bioplastic zijn een ontwikkeling van het bedrijf Terol. De eerste series zijn net op de markt. Grootschalige consumentenproducten, tot slot, worden ontwikkeld door Eurea Verpakking. De bioplastic zakjes voor gft-afval zijn van dit bedrijf. Hiermee gaat een grootschalige proef plaatsvinden in de vijf gemeenten die deel uitmaken van de Regio Noord-Veluwe. Die hoopt met de introductie van de zakjes, de gft-inzameling een nieuwe impuls te geven. Gescheiden inzameling van dit afval levert een forse besparing op de verwerkingskosten van huishoudelijke afval op."

Etiket Telrol Nieuw: een etiket van bioplastics van het bedrijf Telrol

Volwassen producten met meerwaarde
"Het idee bij de uitwerking van alle vijf de innovaties is dat de betrokken bedrijven producten ontwikkelen en deze gaan inzetten richting afnemer. Voor zover nodig zoeken we ook samenwerking met partijen verderop in de keten, zoals composteerders. Vervolgens bekijken we of de nieuwe materialen voldoen en welke neveneffecten optreden. Het kost allemaal behoorlijk wat tijd en energie, maar uiteindelijk moet deze aanpak kunnen leiden tot volwassen producten met een bepaalde meerwaarde. Bioplastics zijn nu nog duurder dan plastics op basis van fossiele grondstoffen, maar de prijzen groeien naar elkaar toe. Als je het imago weet te koppelen aan bijvoorbeeld A-merken, zullen er snel interessante markten ontstaan. Hierop volgend zullen vast nog allerlei andere toepassingen kunnen worden ontwikkeld, zoals spuitgieten of blow molding, maar dat moet de markt helemaal zelf gaan doen.

Naar een definitieve marktdoorbraak van bioplastics In het project `Doorbraak van bioplastics naar hoogwaardige toepassingen' werken de bedrijven Bakefive, Bakkerij Fuite, Bakkerij Verbeek, Recticel, NNZ, Telrol en Eurea Verpakking aan de ontwikkeling en marktintroductie van vijf nieuwe, grootschalige toepassingen van bioplastics. De Regio Noord-Veluwe heeft zich hierbij aangesloten. Bioplastics zijn kunststoffen met een aantal grote voordelen. Ze worden gemaakt uit agrarische grondstoffen, zoals maïs en aardappelen, en leggen dus geen beslag op fossiele bronnen als aardolie en steenkool. Ten opzichte van biobrandstoffen vormt de productie van bioplastics, gezien de veel kleinere volumes, nauwelijks een bedreiging voor de productie van voedingsmiddelen. Bovendien gaat het om grondstoffen uit onze streken. In de afvalfase kunnen bioplastics goed worden verbrand, vergast of gecomposteerd. Dankzij deze eigenschappen dragen bioplastics bij aan een vermindering van de uitstoot aan CO2, van onze afhankelijkheid van fossiele bronnen en van het afvalprobleem.
Het project krijgt subsidie uit de Unieke Kansen Regeling van SenterNovem. Deze regeling ondersteunt de versnelde marktintroductie van technieken die bijdragen aan de transitie naar een duurzame energiehuishouding. Branchevereniging BCPN denkt dat in 2020 maar liefst 60 procent van de plasticmarkt zou kunnen worden ingenomen door bioplastics.

Contact

Meer informatie bij TDI
Herman Feil
Telefoon: 0317 - 41 44 78
E-mail: feil@planet.nl