PERSBERICHT
fototentoonstelling Ayatollah Musa "Inside Iran -Youth and Modernity"
Afgelopen week opende in het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam de fototentoonstelling 'Inside Iran - Youth and Modernity' van Ayatollah Musa. Deze jonge Rotterdamse kunstenaar van Afghaanse afkomst reisde naar Iran om er een fotoserie te maken die een ander beeld geeft van het moderne leven dan we uit de media kennen. Zijn foto's laten een ongekend beeld van Iran zien, waarin begrippen als oost en west er niet toedoen. Opvallend is hoe de kleurrijk de visuele straatcultuur van jongeren in Iran is. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 april.
Mobiele telefoons, tattoos en gouden hakjes geven een beeld van een modebewuste generatie die in Iran leeft zonder zich schijnbaar veel aan te trekken van religieuze mores. De discussie over wel of geen hoofddoekjes komt in een ander licht te staan als je ziet dat het Iraanse hoofddoekje achterin de hals gedragen wordt en zo een kleine accessoire op een goed getoupeerd kapsel is geworden. De fototentoonstelling geeft ook een beeld van excessen die we eerder met Californië associëren dan met een moslimland; zo is het aantal 'nosejobs' in Iran wellicht hoger dan waar ook ter wereld.
Sommige foto's tonen oost en west als tegenstellingen. Zoals een volledig gesluierde vrouw die stilhoudt voor een muur met de grote graffitislogan 'Free Stile'. Ook is het een contrast als je een straatbeeld met anti-Amerikaanse leuzen ziet waar vervolgens jongeren langs wandelen in kleding waar de Amerikaanse merknamen zichtbaar zijn. Maar vaak bijten uiterlijk vertoon en de anti-Amerikaanse stemming elkaar niet, en is dat wat je ziet niet te duiden als conservatief of modern, oost of west.
Musa brengt een cultuur in beeld die bovenal een samenhangende dynamische schoonheid heeft. En die niet in vakjes past.
6 maart t/m 1 april
Centrum Beeldende Kunst Rotterdam
Nieuwe Binnenweg 75
3014 GE Rotterdam
di-vr 12-17u, za 10-17u, zo 12-17u
Ingezonden persbericht