KPMG


Europese CIO ontevreden over leveranciers uit Azië

12 maart 2007

CIO's en IT-managers van Europese bedrijven willen hun producten de komende jaren vooral van Europese leveranciers betrekken.

Bij een groot deel van de managers groeit het ongenoegen over leveranciers van buiten Europa, met name uit de Aziatische landen. Uit jaarlijks internationaal onderzoek van KPMG onder CIOs en IT-managers van ondernemingen naar de concurrentiepositie van de Europese IT industrie blijkt dat bijna 70% van de bedrijven verwacht minder geld uit te geven aan leveranciers uit Azië. Van de bedrijven is ruim 40% van mening dat de dienstverlening van de Europese IT-leveranciers vergeleken met vorig jaar vooruit is gegaan en dat zij beter in staat zijn te concurreren met de Aziatische leveranciers. Ruim de helft van de bedrijven in Europa is dan ook van plan de uitgaven bij lokale leveranciers binnen nu en twee jaar met 10% of meer op te voeren.

Een hart onder de riem voor Europese leveranciers, constateert Dick van Schooneveld, segmentleider technologie bij KPMG. Van Schooneveld: Want ondanks het feit dat de uitgaven van de bedrijven beperkt stijgen, zijn Europese IT-managers zeer loyaal aan hun leveranciers en van mening dat zij op een aantal terreinen goed concurreren met bedrijven in Azië. Toch vinden de IT-managers het vermogen tot prijsconcurrentie bij de Europese leveranciers beperkt, hoewel de prijs niet de enige overweging vormt om bij dezelfde leverancier te blijven. Vergeleken met vorig jaar vinden de bedrijven dat hun IT-leveranciers technisch beter zijn geworden en dat zij beter in staat zijn te voldoen aan lokale behoeften.

Hoewel uit het onderzoek van KPMG blijkt dat Europese leveranciers qua prijs onderdoen voor concurrenten in Azië, scoren Europese bedrijven relatief goed op innovatievermogen. Meer dan de helft van de bedrijven vindt dat hun leverancier steeds beter wordt op het gebied van innovatie en er steeds beter in slaagt nieuwe innovatieve producten en diensten te ontwikkelen. De bedrijven realiseren zich echter ook dat innovatie valt of staat met het kunnen beschikken over deskundig personeel. Volgens de bedrijven vormt de schaarste aan deskundig personeel bij de Europese IT leveranciers het grootste obstakel om ook in de toekomst op het gebied van innovatie te kunnen blijven concurreren met Azië. Gezien de verwachtingen van de onderzochte bedrijven dat de prijzen voor IT diensten de komende twee jaar zullen dalen, ziet het er voor de Europese sector echter ook op dit front minder rooskleurig uit, constateert Van Schooneveld. Vooral gezien het feit dat er in de prijsstelling van de Europese producten weinig rek lijkt te zitten. De bedrijven opereren immers in een omgeving waar de kosten relatief hoger zijn dan in de Verenigde Staten en Azië. Daarnaast voeren vooral leveranciers uit Azië de druk stevig op.

Volgens de bedrijven ligt er voor de Europese Commissie dan ook een belangrijke taak om de concurrentiepositie van de Europese IT dienstverleners te verbeteren. Van Schooneveld: De belangrijkste maatregel in de ogen van de bedrijven is het opvoeren van de investeringen in het onderwijs om het gebruik van IT bij Europeanen te verbeteren. En daarnaast vooral het fiscaal stimuleren van investeringen in onderzoek & ontwikkeling en het bieden van financieringsmogelijkheden voor Europese IT-bedrijven. De beleidsmakers in Brussel zouden daarbij met een schuin oog naar de Verenigde Staten moeten kijken, waar de investeringen in IT aanzienlijk hoger zijn dan in Europa en het Amerikaanse bedrijfsleven er aantoonbaar garen bij spint door de productiviteit fors op te voeren.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2007 KPMG Holding N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.