DSM

DSM neemt actief deel in de mondiale strijd tegen honger en ondervoeding

Lyon, FR / Heerlen, 11-mar-2007 18:15 CET

Onderneming levert bijdrage door samenwerking met World Food Programme van de VN

Volgens Feike Sijbesma, Raad van Bestuur van DSM, kan de life science-industrie een belangrijke bijdrage leveren in de mondiale strijd tegen ondervoeding en honger - twee problemen die wereldwijd ruim 850 miljoen mensen in hun greep houden.

In zijn toespraak tijdens de tweejaarlijkse BioVision life sciences-conferentie zei Sijbesma: "In een samenleving die niet functioneert heeft het bedrijfsleven geen toekomst. Het oplossen van ondervoeding en honger is een cruciale voorwaarde voor het behalen van de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties, die inhouden dat in 2015 de honger en armoede in de wereld tot de helft gereduceerd moeten zijn. Bedrijven in onder meer de life sciences sector kunnen op basis van hun expertise en leiderschap een voortrekkersrol spelen bij het aanpakken van deze problemen."

Sijbesma onderstreepte DSM's betrokkenheid door bekend te maken dat de onderneming mondiaal gaat samenwerken met het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties. Het WFP is de grootste voedselhulporganisatie in de wereld. De samenwerking zal gericht zijn op het verbeteren en in grotere hoeveelheden beschikbaar maken van hoogwaardige voeding voor de bevolking van arme landen en de slachtoffers van humanitaire rampen. DSM zal het WFP voorzien van expertise, producten met een hoge voedingswaarde en financiële ondersteuning.

"Wij zijn zeer blij met de samenwerking met DSM," aldus James Morris, Executive Director van WFP. "Elke vier seconden sterft er iemand aan honger of een met honger verband houdende ziekte. Als we kunnen zorgen voor betere voeding voor de miljoenen mensen aan wie wij hulp bieden, dan redden we niet alleen levens maar geven we deze mensen ook een gezonde en productieve toekomst."

Honger is de voornaamste doodsoorzaak in de wereld. Er sterven jaarlijks meer mensen aan honger dan aan AIDS, malaria en tuberculose tezamen. Ook als mensen beschikken over voldoende voedsel om te overleven, kan de voedingswaarde van dat voedsel onvoldoende zijn. Het kan zijn dat het voedsel voldoende calorieën levert, maar te kleine hoeveelheden van belangrijke voedingselementen bevat. Deze categorie ondervoeding wordt algemeen aangeduid als `verborgen honger' - ondervoeding door een gebrek aan vitaminen en mineralen. De gevolgen kunnen variëren van bijvoorbeeld verminderde productiviteit tot blindheid door een gebrek aan vitamine A. Volgens WFP kunnen de kosten van ondervoeding bij kinderen in sommige ontwikkelingslanden oplopen tot maar liefst twee of drie procent van het BNP.

DSM heeft een goede uitgangspositie om ondervoeding te helpen uitbannen. Naast het al 20 jaar bestaande humanitaire programma SIGHT AND LIFE heeft DSM de afgelopen jaren het Nutrition Improvement Program (NIP) ontwikkeld. NIP biedt technische en wetenschappelijke ondersteuning aan voedingssuppletieprogramma's en aan programma's voor de verrijking van de belangrijkste voedingsmiddelen in ontwikkelingslanden met essentiële vitaminen en mineralen. Een nieuw voorbeeld in dit verband is de `voedzame rijstkorrel': een exacte kopie van een gewone rijstkorrel met een hoge concentratie aan vitaminen en mineralen, die na menging met gewone rijst een zeer hoogwaardig voedingsmiddel oplevert. DSM bezit rechten op een gepatenteerd proces voor de bereiding van dit nieuwe product voor voedselverrijking.

DSM's maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming: win-win situatie creëren

DSM speelt een rol in de strijd tegen ondervoeding met de bestaande activiteiten in het Nutrition Improvement Program en het SIGHT AND LIFE-programma en met de nieuwe samenwerking met het WFP. Deze initiatieven zijn onderdeel van DSM's Corporate Social Responsibility (CSR) strategie. DSM is er vast van overtuigd dat de onderneming kan bijdragen aan een oplossing voor maatschappelijke vraagstukken en daarbij een win-win situatie kan creëren. Structurele ondersteunings- en ontwikkelingsactiviteiten voor de samenlevingen in de ontwikkelingslanden, met gebruikmaking van de waardeketen van de onderneming, zijn nadrukkelijk onderdeel van de bedrijfsstrategie. Bij deze benadering snijdt het mes aan twee kanten: het uitbannen van ondervoeding betekent een wezenlijke en structurele verbetering van de lichamelijke en geestelijke conditie van de betrokken mensen en van hun leef- en werkomstandigheden. Dit resulteert dan weer in nieuwe businesskansen voor ondernemingen als DSM.

Over het DSM Nutrition Improvement Programme

Het Nutrition Improvement Program (NIP) van DSM Nutritional Products Ltd. is gericht op de bestrijding van ondervoeding in ontwikkelingslanden door middel van overheidsprogramma's voor voedselverrijking met essentiële vitaminen en mineralen. Deze voedselverrijkingsprogramma's kunnen worden doorgevoerd zonder extra kosten voor de consument. Verder draagt het Nutrition Improvement Program bij aan de effectiviteit en duurzaamheid van bestaande voedselverrijkingsprogramma's, voornamelijk door middel van nauwe samenwerking met belangrijke stakeholders zoals overheidsorganisaties en niet-gouvernementele organisaties die beschikken over technische- en productexpertise.

Over SIGHT AND LIFE

SIGHT AND LIFE is een humanitair initiatief van DSM. Het omvat een breed scala aan activiteiten in nauwe samenwerking met partners op mondiaal en lokaal niveau en met vooraanstaande universiteiten. Om de gezondheids- en voedingssituatie van mensen duurzaam en significant te verbeteren spant SIGHT AND LIFE zich in voor het opzetten van samenwerkingsverbanden, het verkrijgen en uitwisselen van wetenschappelijke gegevens en het vormen van netwerken. SIGHT AND LIFE ziet het als zijn opdracht om de voedingssituatie en het welzijn van mensen te verbeteren. Daarbij is recent het accent verschoven van "SIGHT" naar "LIFE". Het initiatief richt zich nu op de bestrijding van `verborgen honger', dat wil zeggen ondervoeding die wordt veroorzaakt door een gebrek aan micronutriënten, door de wereld bewuster te maken van het feit dat deze tekorten een ernstig maatschappelijk probleem vormen.

Over het World Food Programme

Het WFP, de grootste humanitaire organisatie ter wereld, biedt jaarlijks voedselhulp aan gemiddeld 100 miljoen mensen in meer dan 80 landen. Voor meer informatie zie www.wfp.org.

PDF versie (33 Kb) Zie het origineel