KNHS




KNHS Indoorkampioenschapppen Dressuur Ponys:

Kersverse ponycombinatie wint Z2 Dressuur cat. D/E

11 maart 2007

WANROIJ (KNHS) Het KNHS Indoor Kampioenschap dressuur pony's werd zaterdag gewonnen door een kersverse combinatie. Maria van den Dungen (Amsterdam) heeft haar nieuwe troef Pan Tau B (v. Power Star) pas zes weken in haar bezit, maar er is sprake van een wel heel dikke klik. De kleine amazone kwam, zag en won de klasse Z2 categorie D/E.
-
"20 januari hebben we Pan Tau opgehaald" vertelt de dertienjarige Maria van den Dungen. "Toen ik in Duitsland voor de eerste keer op hem reed, klikte het direct. Pan Tau is een hengst, maar een superbrave. Ik heb al eens met hem naast een hengstige merrie gereden, en zelfs dan blijft hij heel rustig. Hij is heel erg stoer, met zijn brede nek. Dat vind ik juist zo leuk aan hem."
De twaalfjarige ponyhengst maakte voorheen deel uit van het Duitse pony A-kader, en in 2001 won hij het Duitse Bundeschampionat met de hoogste score die ooit werd toebedeeld aan een zesjarige dressuurpony. Met het winnen van dit KNHS kampioenschap, bewijst Maria van den Dungen, die met de pony Hertenhof's Sunlight al deel uitmaakt van het A-kader, dat ze met haar nieuwe aanwinst een wel heel sterke troef in handen heeft. "Mijn proef ging heel fijn, maar er zaten nog wel wat foutjes in. Het halthouden ging niet goed en Pan Tau moet soms wat ronder in de hals blijven, vind ik zelf. Ik was heel tevreden toen ik de ring uit kwam, maar ik had echt nooit verwacht dat ik zou winnen!" De superervaren pony Power and Paint (v. Power Boy) werd onder Angela Krooswijk (Werkendam) reservekampioen.

Die gedachte - dat ze niet verwachtte te winnen - had Carlijn Vaessen (Wezep) ook, maar dan in het kwadraat. De spanning voor het KNHS kampioenschap klasse L2 categorie A/B ponys ontlaadde zich direct na de proef met een paar dikke tranen. Haar proef ging eigenlijk prima, en haar pony Zurseveld's Margriet (thuis bekend onder de naar Roan) liep heel braaf, maar er was een klein bokje in de galop, en Carlijn vergat af te wenden, waardoor de rechte lijn van E naar B mislukte. Tijdens de prijsuitreiking kon Carlijn weer lachen, toen haar roodschimmeltje de KNHS staatsiedeken kreeg opgelegd. "Ik had het helemaal niet verwacht, en ik ben echt heel blij!" Carlijn's grote wens: "M starten met Roan!"

Joan Molengraaf (Zuidland) doet dat al even; M starten. Met haar zwartbruine Beauty rijdt ze M2 en ze won het KNHS kampioenschap voor categorie A/B ponys in de klasse M1/M2. Lotte Meulendijks (Geldrop) met Silver Queen werd tweede.

Joyce Peeters (Horst) bewees dat je - om een KNHS-kampioenschap te winnen - geen pony van bekende ouders nodig hebt. De vader van haar bruine Mozart is onbekend, maar zijn naam staat definitief in de boeken: Als winnaar van het KNHS kampioenschap klasse L2 categorie D/E.

Jasmien de Koeyer kwam met Figaro helemaal uit Hulst. Niet voor niets gelukkig. Haar chique donkerbruine C-pony (ook van onbekende afstamming) werd samen met Jasmien gehuldigd in de M1/M2. Jasmien: "Ik heb Figaro vorig jaar gekregen en toen zijn we B gestart. In de klasse B werden we KNHS kampioen, en vorig jaar in de M1 nét niet, met één puntje verschil."

Je zou haast gaan denken dat je juist een pony van onbekende afstamming nódig hebt om te winnen. In de M1 categorie D/E ponys was namelijk Geertje Olthuis (Gemonde) met haar schimmel Bundy de beste. En juist, ook Bundy is van een onbekende vader. Kenna Bakker met Rubicon (Molkwerum) werd reservekampioen.

Dat het helemaal geen nadeel hoeft te zijn, als je als eerste moet starten, bewees Mandy Cornelissen (Melderslo) met haar Sherry C in de M2 categorie D/E. Ze moest twintig proeven afwachten voor ze de uitslag te horen kreeg, maar ze werd wél KNHS kampioen. Iris Boesveld (Eerbeek Hall) kreeg met De Merel's Dyoc net als Mandy precies 65,70%, maar werd reservekampioen. De reglementen schrijven namelijk voor dat bij een gelijk aantal punten protocolonderdeel 27 en vervolgens 29 bepalen wie er wint.

Inge Schellekens (Helvoirt) won met Alice's Lucky Boy de L2 categorie C. De juryleden waren het hier roerend over eens en de score was 67,50%. Marissa Ocks (Hengelo) met Wanda werd als reservekampioen gehuldigd met 65,20%. Lia Wemmenhove (Dwingelo) die met Polaris Drummer derde werd, schoorde precies hetzelfde, en ook hier bepaalden de protocolonderdelen de tweede en derde prijs.

Amy van Dijk (Galder-Ulvenhout) was de enige deelneemster in de klasse Z2 voor C-ponys, maar haar klasse werd in handicap verreden met de Z1. Het maakte Amy niets uit. Met haar beste vriend Amigo deed ze wat ze al tijden doet: winnen. En niet een klein beetje, want ze werd door drie juryleden unaniem op de eerste plek geplaatst, met een verschil van meer dan vier procent.

In de Z1 categorie D/E zat het venijn niet in de staart maar in de kop. De eerste starter, Danielle Markovic (De Meern) met Soraya werd reservekampioen met een percentage van 63,50%. Claire Maree (Oud Beyerland) startte als derde en zij won met haar Siepke's Celtic de Z1 met 65,10%.

Uitslagen:
Cat D/E klasse M1

1: Geertje Olthuis, Gemonde, Bundy

2: Kenna Bakker, Molkwerum, Rubicon

3: Stephanie Kooyman, Rotterdam, Sharom des Bruyer

Cat C klasse M1/M2

1: Jasmien de Koeyer, Hulst, Figaro

2: Sandy Gubbels, Belfeld, Benito

3: Mayke Baas, Wolvega, Ashley

Cat D/E klasse Z2

1: Maria van den Dungen, Amsterdam, Pan Tau B
2: Angela Krooswijk, Werkendam, Power and Paint
3: Annarein Kerbert, Lonneker, Cinderella Du Bois

Cat C klasse Z1/Z2

1: Amy Dijk, Galder-Ulvenhout, Amigo

Cat. D/E klasse Z1

1: Claire Maree, Oud Beyerland, Siepke's Celtic
2: Danielle Markovic, De Meern, Soraya

3: Esmee Franken, Rosmalen, Charlie Boy

Cat D/E klasse L2

1: Joyce Peeters, Horst, Mozart

2: Lisa Bakker, Kwadijk, Hert. Jorik

3: Jolien van Kollenburg, Haghorst, Sil

Cat A/B klasse L2

1: Carlijn Vaessen, Wezep, Zuurseveld's Margriet
2: Jolijn Zantingh, Warffum, Queeny

3: Isis Haccou, Lonneker, Rikky

Cat C klasse L2

1: Inge Schellekens, Helvoirt, Alice's Lucky Boy
2: Marissa Ocks, Hengelo, Wanda

3: Lia Wemmenhove, Dwingelo, Polaris Drummer

Cat A/B klasse M1/M2

1: Joan Molengraaf, Zuidland, Beauty

2: Lotte Meulendijks, Geldrop, Silver Queen

Cat D/E klasse M2

1: Mandy Cornelissen, Melderslo, Sherry C

2: Iris Boesveld, Eerbeek Hall, Dyoc

3: Rianne v.d. Werken, Herpen, Banjo

Bekijk hier alle uitslagen van 10 maart Zie het origineel