Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 10 maart

Fryslân, 10-03-2007 o Politieberichten van vrijdag 9 maart 07.00 uur t/m zaterdag 10 maart 11.00 uur

Leeuwarden: grote brand binnenstad
De brandweer heeft vrijdagmiddag een uitslaande brand bedwongen in de binnenstad van Leeuwarden. De brand bleef beperkt tot één pand. Een damesmodezaak aan het Ruiterskwartier is voor een groot deel in de as gelegd. Omstreeks 17.30 uur kwam de melding binnen bij de hulpdiensten. Op de eerste verdieping van modehuis Blom was brand uitgebroken. Het vuur sloeg in hoog tempo om zich heen. De brandweer was snel met diverse eenheden ter plaatse, de politie heeft de omgeving afgezet, niet alleen het Ruiterskwartier, maar ook de Nieuwestad.

Onder het oog van enkele honderden toeschouwers werd om 18.45 uur het sein brandmeester gegeven. Met name de inzet van de nieuwe schuimblusser van brandweer Leeuwarden heeft kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar belendende percelen. Wel heeft het dak van de naastliggende Hema schade opgelopen door de brand.

De eerste en bovenste verdieping van het pand werden bewoond door in totaal vier studenten. In eerste instantie werd vermoed dat er mensen in het pand zouden zijn. Daarom zijn vijf ambulances en de traumahelikopter ter plaatse gegaan. Na onderzoek van de brandweer en politie kon worden geconcludeerd dat er geen personen in het pand aanwezig waren. De technische recherche van politie Fryslân zal zaterdag een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand. De politie heeft circa 20 agenten ingezet.

Bij de bestrijding van de brand waren vijf brandweerkorpsen betrokken: Leeuwarden, Dokkum, Marssum, Stiens en Menaldum. Er werden vijf tankautospuiten ingezet, twee hoogwerkers, twee dompelpompen, een verbindingswagen en een commandopost. In totaal waren 54
brandweerlieden betrokken bij de bestrijding van de brand.

Oosterwolde: inbraak kantine
De politie onderzoekt een inbraak in een kantine aan het Jardingapad. Men kwam binnen door een deur open te breken. De inbraak is gepleegd tussen donderdagmiddag en vrijdagochtend. Gestolen werd een 15-tal flessen wijn en een gelijk aantal flessen frisdrank. Namens de club is aangifte gedaan door een 61-jarige inwoner van Oosterwolde.

Sneek: gordelcontrole bij twee lagere scholen
De politie heeft vrijdagochtend gecontroleerd op het dragen van de gordel bij de Thomas van Aquinoschool aan de Louw Doniastraat. Het viel op dat de meeste kinderen vast zaten en op de achterbank. Toch zijn er nog zes bekeuringen uitgeschreven voor ouders die hun kinderen los vervoerden. Bij een school aan de Molenkrite, De Standerd, zat de jeugd wel vast, maar ook te vaak voorin. Aan dit laatste zal bij een volgende controle extra aandacht worden besteed.

Fryslân: aankondiging snelheidscontroles
De politie controleert ook volgende week weer op diverse wegvakken in de provincie Fryslân op snelheid. Maandag 12 maart staat de radar opgesteld op de N384, Winsum - Franeker. Twee dagen later staat de radarwagen s middags opgesteld op de N358, rotonde Surhuisterveen afslag Folgersterlaan. Donderdag 15 maart wordt s middags gecontroleerd op de N354, bebouwde kom Jutrijp afslag Woudsend. Vrijdagmiddag wordt gecontroleerd op de N361, afslag Rhaladyk afslag Zwartewegsend/E10. Ook elders in de provincie wordt uiteraard in week 11 door bureau verkeershandhaving op snelheid gecontroleerd, evenals op alcohol, helm, rood licht en gordel.

Burgum: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Schoolstraat. Men kwam binnen door een raam te forceren. Vervolgens werd in het pand een kluis gestolen met daarin een hoeveelheid geld. Aangifte is gedaan door een 52-jarige inwoner van Zwaagwesteinde. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Drachten: aanhouding na mishandeling
De politie heeft vrijdagavond een 31-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De man had s middags een 15-jarige inwoner van Drachten mishandeld. De 31-jarige verdacht de 15-jarige ervan dat deze een kind, een vriendje van zijn eigen kinderen, in het water van de vijver aan De Rien had gegooid. De 31-jarige pakt hierop de 15-jarige, die overigens ontkent iets met de zaak te maken te hebben, en gooit hem in het water. De 31-jarige is aangehouden en overgebracht naar het bureau. De man wilde de 15-jarige overigens geen pijn doen, maar laten voelen wat het is om een nat pak te halen. De politie heeft de zaak verder in onderzoek.

Leeuwarden: aanhouding na gewonde bij steekpartij
De politie onderzoekt een steekpartij in een woning aan de Konvooistraat. Hierbij raakte een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden vrijdag omstreeks 20.10 uur gewond. Ze werd gestoken. De vrouw is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De politie heeft vervolgens een technisch onderzoek in de woning verricht, ook is in de omgeving door diverse eenheden uitgekeken naar de twee verdachten. Ook is een buurtonderzoek gedaan. Later op de avond kon reeds een verdachte in haar woning worden aangehouden, het betreft een 14-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Drachten: wildplasser en belediger aangehouden
De politie heeft vrijdag rond 21.00 uur een 20-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De man stond op het Museumplein tegen een bankgebouw te urineren. Toen de politie de man hierop aansprak, begon hij zich vervelden te gedragen. Driemaal werd de man gevraagd zich te verwijderen, hij gaf hier echter geen gevolg aan. Hierop is de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau, dat hij omstreeks 22.30 uur weer kon verlaten.

Drachten: politie treedt op op Kaden, vier verdachten aangehouden De politie heeft vrijdagavond moeten optreden op de Kaden. Net voor middernacht kwam de melding dat twee vrouwen in een horecagelegenheid waren mishandeld door twee mannen. De sfeer op straat was broeierig. Zo wilde een aantal toeschouwers de twee mannen klappen geven. De twee, beiden inwoners van Drachten van 29 jaar, zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. De politie was ondertussen met circa 15 agenten en een politiehond aanwezig. Besloten werd in een linie de groep te verwijderen. Hierbij zijn personen aangehouden, een 19-jarige inwoner van Drachten en een 20-jarige inwoner van Drachten (zie hiervoor ook het bericht - Drachten: wildplasser en belediger aangehouden). De groep is de Singel ingedreven en heeft zich daarna verspreid. Hierna keerde de rust weer.

Leeuwarden: zonder rijbewijs rijden onder invloed
De politie heeft zaterdag omstreeks 04.00 uur een 18-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Poststraat. De man reed over een weg waar hij niet in mocht rijden. Hij blies 770 ug/l. Na controle bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Proces-verbaal werd opgemaakt voor het rijden onder invloed, het rijden zonder rijbewijs en ook nog eens voor belediging van de agenten, die de man had aangehouden.