PvdA Rotterdam


Naar de hartspecialist

Za 10 Mrt 2007 - Redactie
Naar de hartspecialist

Ouder worden gaat niet altijd van een leien dakje. Maar sommigen dingen zouden toch makkelijker moeten gaan. Eind februari werd de PvdA-fractie gebeld door de 76-jarige mevrouw Lussenburg. Zij schetste voor ons een probleem waar zij als 76 jarige samen met nog vele andere Rotterdammers op leeftijd, tegen aanloopt. Gelukkig was wethouder Kriens in staat dit op te lossen.

In verband met hartklachten die zij en haar man hebben moeten ze met enige regelmaat bij een cardioloog in het Dijkzicht ziekenhuis langs. De kosten voor het vervoer van en naar het ziekenhuis betaalden zij tot voor kort altijd zelf. Maar dat wordt een steeds zwaardere last en eigenlijk zijn ze hier niet meer toe in staat zijn. Voor hulp hebben zij aangeklopt bij Vervoer op Maat, het OV speciaal voor ouderen en gehandicapten vervoer. Maar Vervoer op Maat mag géén patiënten vervoeren van en naar het ziekenhuis. Ze mogen echter wel mensen vervoeren die patiënten gaan bezoeken in het ziekenhuis. Meneer en mevrouw Lussenburg vinden het veinzen van een dergelijk bezoek geen optie, zij zijn hun hele leven eerlijk geweest. Wettelijk gezien is de ziektekostenverzekeraar verantwoordelijk voor de reiskostenvergoeding. Meneer en mevrouw Lussenburg krijgen deze kosten vergoed, mits zij de eigen bijdrage van EUR87 p.p. betalen. Die financiële mogelijkheid hebben zij echter niet.

Via SoZaWe heeft de PvdA geprobeerd om bijzondere bijstand voor dit koppel aan te vragen. Dit verliep zeer moeizaam; allereerst hebben wij op basis van de postcode-opgave bij SoZaWe van de deelgemeente Feijenoord 35 minuten in de wacht gestaan, daarna zijn wij doorverwezen naar een andere deelgemeente, toen we daar iemand te pakken kregen bleek dat we weer naar ander nummer moesten bellen in verband met de afhandelaar van het ouderenteam. Toen de PvdA vroeg of het formulier dat de medewerker van het ouderenteam ons ging toesturen anders was, waar het antwoord nee op was, hebben wij gevraagd of zij ons het formulier dan niet gewoon kon toesturen? Maar dat mocht niet, want mevrouw viel onder een andere deelgemeente. Uiteindelijk is het ons na 4 dagen bellen gelukt om op vrijdag een afspraak voor de week erop bij het ouderenteam te regelen.

Dit is niet echt servicegericht.

Inmiddels heeft de familie Lussenburg bezoek gehad van het ouderenteam. De uitkomst is dat ze niet in aanmerking komen voor de Bijzondere Bijstand omdat ze nog een paar duizend euro op een spaarrekening hebben staan; ze hebben namelijk een bedrag opzij gezet voor hun begrafenis en het netjes achter laten van hun woning bij mogelijk overlijden.

Gelukkig werd deze week bekend dat Rotterdamse ouderen vanaf 1 april Vervoer op Maat ook kunnen gebruiken voor een bezoek naar de specialist in het ziekenhuis. Wethouder Jantine Kriens heeft besloten dat Vervoer op Maat ook mag worden gebruikt voor een bezoek aan de specialist, mits deze rit niet door de zorgverzekeraar wordt betaald.