Ministerie van Algemene Zaken


1red17927
09-03-2007, NOS, Met het Oog op Morgen, Radio 1, 23.07 uur

GESPREK MET VICE-PREMIER BOS OVER DE DUBBELE NATIONALITEIT EN INTEGRATIE

BOS:
Er zijn een aantal debatten gevoerd. Er is natuurlijk een debat gevoerd naar aanleiding van ook de regeringsverklaring over de vraag of mensen met een dubbel paspoort in het kabinet zitting mochten nemen. Nou, daar heeft ook de minister-president zich heel duidelijk over uitgelaten. Ja, dat mag in Nederland. We hebben ook gezegd dat twee van de best geïntegreerde mensen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond, die zich al jaren hebben ingezet voor Nederland, nu ook in een kabinet zitten. Dat is een enorme boodschap van hoop ook denk ik richting duizenden jongeren, dat je in dit land maatschappelijk kunt slagen ook als je ouders in Marokko of Turkije geboren zijn.

SLOTBOOM:

En toen kwam het debat van gisteren er overheen.

BOS:
Ja, daar kwamen een paar debatten overheen die eigenlijk een hele andere boodschap uitzonden. Een boodschap dat als je een andere herkomst hebt, dat je dan toch langs een andere maatlat gelegd wordt. Dat er dan toch bij voorbaat getwijfeld wordt aan je loyaliteit. Daarmee is heel veel van de positieve lading die dit moment had kunnen hebben in termen van de integratie helaas wel weer verloren gegaan.

SLOTBOOM:

Hoe kan het dan dat Geert Wilders dat debat bepaalt en niet bijvoorbeeld het kabinet?

BOS:
Het kabinet was natuurlijk -in ieder geval in het meest recente debat gisteren over de nevenfuncties van mevrouw Arib- eigenlijk geen partij.

SLOTBOOM:

Maar kan zich wel heel duidelijk uitlaten.

BOS:
Ja, en dat heeft minister Hirsch Ballin ook gedaan. Hij heeft geconstateerd dat mevrouw Arib zich in Marokko inzet voor de mensenrechten, de bevordering van vrouwenrechten. Hij heeft gewezen op de Nederlandse grondwet waarin staat dat bevordering van de rechtstaat- ook buiten Nederland- eigenlijk hartstikke goed is, dat mevrouw Arib dus precies gedaan heeft wat er in de Nederlandse Grondwet staat. Het lijkt me dat hij daarmee duidelijke taal gesproken heeft.

SLOTBOOM:

Vond u het een inhoudelijk debat gisteren?

BOS:
Ik vind het in ieder geval een poging tot een inhoudelijk debat. Kijk, er gingen natuurlijk ook een heleboel kwalificaties over tafel. Schandelijk dit, schandalig dat en onzin zus en onzinnig zo. Maar ik denk dat eigenlik niemand.raar genoeg was Wilders meer degene die die woorden gebruikte dan degene die met hem in discussie gingen. Op een heleboel vragen en kritiek van de kant van andere Kamerleden antwoordde Wilders met dat soort kwalificaties om er vervolgens niet op in te gaan.

SLOTBOOM:

Wat zegt dat dan?

BOS:
Wat dat zegt is in ieder geval dat een heleboel Kamerleden de les geleerd hebben van 2002. Dat ook als het gaat om moeilijke onderwerpen, ook als het gaat om integratie, verklaar zo'n onderwerp niet buiten de orde. Verklaar de persoon die dat standpunt verdedigt niet buiten de orde. Probeer zo inhoudelijk mogelijk dat debat aan te gaan. Dat is in ieder geval wel geprobeerd vanuit de Kamer de afgelopen dagen.

SLOTBOOM:

Vindt u dat zo'n debat de integratie makkelijker of moeilijker maakt?

BOS:
Moeilijker.

SLOTBOOM:

Dat zegt een hoop.

BOS:
Ja, ik ben er ook niet blij mee. Nogmaals, ik denk dat als één miljoen mensen met een dubbel paspoort, of duizenden jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond aan dit soort debatten de indruk overhouden dat ze er nooit helemaal bij zullen horen, dan kan je daar met geen inburgeringscursus meer tegenop. Dat zal het proces van de noodzakelijke integratie alleen maar moeilijker maken, terwijl als we de afgelopen weken zouden hebben benut om al die jongens en meisjes eens duidelijk te maken dat ook zij kunnen slagen in Nederland, dat als je je op een bepaalde manier aanpast en gewoon goed je best doet net zoals elk andere burger, dat er dan ook voor jou mogelijkheden zijn om heel ver te komen. Dat zou van enorm belang zin geweest voor de integratie van die jonge mensen in Nederland. Dat hebben we helaas verspeeld.

SLOTBOOM:

Toch zegt Geert Wilders: ik spreek ook namens een zwijgende massa, namelijk mensen die vinden wat ik vind, dus ik ga het gewoon zeggen wat ik hiervan vind.

BOS:
Ik vind ook dat hij dat mag zeggen. Ik vind het ook prima dat daar debatten over plaatsvinden, maar ik hoef het niet met hem eens te zijn.

SLOTBOOM:

Wat vindt u ervan dat hij dat hij praat namens een zwijgende massa? Heeft hij daar een punt?

BOS:
Praten namens mensen die zwijgen kan bijna iedereen claimen. Omdat ze zwijgen weet je eigenlijk niet of je namens hen praat. Dus het is een beetje makkelijk argument. Ik hou het er maar bij dat ik het volstrekt legitiem vind dat Wilders deze punten opbrengt en dat elke andere politicus gehouden is om daar zo inhoudelijk mogelijk op in te gaan.

SLOTBOOM:

U zegt dat het voornamelijk een debat was tot nog toe tussen Kamerfracties onderling. Wat gaat het kabinet nu doen om dat beeld dan om te draaien? Want ik neem aan dat u dat wilt?

BOS:
Nou ja, wij hebben in ons coalitieprogramma een aantal forse doelstellingen geformuleerd rondom integratie. Ik zal er twee noemen. Ten eerste hebben we gezegd dat we van alle wachtlijsten op het gebied van inburgeringscursussen en taalcursussen af willen. Dat reserveren we ook 200 miljoen euro voor. Dat is natuurlij wel een basisvoorwaarde die mensen in staat stelt goed te integreren in Nederland. Dat is heel fors die ambitie, maar dat gaan we wel waar maken. Tweede punt wat we gezegd hebben: eigenlijk moet je constateren dat vooral jonge allochtonen die niet goed meedraaien in Nederland, dat dat jongeren zijn die al heel vroeg thuis elementen van opvoeding en ondersteuning tekort komen, die al met achterstanden aan de basisschool beginnen. Dan komt dat eigenlijk daarna niet meer goed. We hebben in het coalitieakkoord 700 miljoen euro uitgetrokken om te zorgen dat we al zo vroeg als het moment dat kinderen op de kinderopvang of de peuterspeelzaal komen, dat daar al achterstanden in ontwikkeling ontdekt worden opdat we dan de zaak kunnen ondersteunen. Dat we die zaak kunnen wegwerken, zodat als ze aan de basisschool beginnen ze op hetzelfde niveau zijn als andere kinderen. Ik denk dat in termen van kansen die jongeren daardoor later krijgen, dat dat wel hele belangrijke elementen zijn.

SLOTBOOM:

Tot slot, u mocht vandaag de ministerraad voorzitten. Kijkt u dan om zich heen en bent u dan toch een beetje trots?

BOS:
Ik vond het ronduit leuk om te doen, want het is best een bijzonder moment. Verder heb ik wel ontzaggelijk op moeten letten om te zorgen dat ik goed doe waar ik voor aangenomen ben. Dat is zorgen dat je toch een vijftiental agendapunten afwerkt, dat er goede besluiten genomen worden en dat iedereen daar met een goed gevoel weg gaat. (letterlijke tekst, ongecorrigeerd, TO)