EMIGRATIEBEURS 2007

Groei in Canada biedt kansen voor Nederlandse emigranten, werknemers en studenten

Een grote Canadese delegatie is dit jaar aanwezig op de Emigratie beurs 2007 in Nieuwegein op 10 en 11 maart a.s. De huidige krachtige economische groei in Canada biedt namelijk veel kansen voor emigranten, (tijdelijke) werknemers en studenten uit Nederland.

Grootste afvaardiging ooit uit Canada
Nu de innovatieve Provincial Nominee Programs van Canada een groeiend aantal Nederlandse emigranten trekken, is Canada dit jaar op de Emigratie beurs aanwezig met de grootste afvaardiging ooit, die bestaat uit vertegenwoordigers van het Canadese departement voor Naturalisatie en Immigratie, de Canadese ambassade en bijna alle Canadese provincies.

Vorig jaar ontvingen ongeveer 375 Nederlandse emigranten een visum binnen het kader van de Canadese Provincial Nominee Programs. Afgaand op het aantal lopende aanvragen zal dit aantal in 2007 waarschijnlijk de 500 overschrijden.

Bovendien verwelkomde Canada in 2006 meer dan 3.000 Nederlandse tijdelijke arbeidskrachten en studenten in het hoger onderwijs. Voor 2007 wordt ook hier een lichte stijging verwacht.

Specifieke vaardigheden per provincie
Krachtens de Canadese grondwet zorgen de Canadese overheid en provincies ervoor dat alle Canadese regios in gelijke mate profiteren van de voordelen van immigratie. De Provincial Nominee Programs bieden provincies de kans immigranten te selecteren voor specifieke vaardigheden die een bijdrage leveren aan de lokale economie. De kandidaten dienen wel te voldoen aan de federale toelatingseisen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid en veiligheid.

Provincial Nominee Programs
De Provincial Nominee Programs gunnen personen met speciale banden in Canada extra voordelen. Deze gelden bijvoorbeeld voor iemand die een vaste aanstelling in Canada wordt aangeboden, iemand die onlangs in Canada heeft gewerkt, daar hoger onderwijs heeft genoten of financiële ondersteuning ontvangt van een organisatie, familie en/of vrienden in de betreffende Canadese provincie. De feitelijke toelatingseisen verschillen per provincie.

Belangstelling uit Nederland voor diverse regios
Verwerking van de immigratieaanvragen van Provincial Nominees behoort tot de snelstgroeiende activiteiten van de Canadese ambassade. Onder Nederlandse kandidaten blijkt met name sprake te zijn van belangstelling voor het wonen en werken in de volgende regios:

Atlantisch kustgebied biedt werk op gebied van oceanografie en gezondheidswetenschappen, en het hoogste aantal universiteiten en colleges per hoofd van de bevolking, in steden waar een goede balans is gevonden tussen werk en vrije tijd.

Manitoba is het geografische hart van Canada, met een snelgroeiende transportindustrie en buitengewoon gunstige kansen voor werknemers die wel in een dorp willen wonen, maar niet te ver van een grote stad.

Alberta biedt uitstekende mogelijkheden voor het opzetten van een eigen boerenbedrijf en de mogelijkheid om deel te nemen aan de ontwikkeling van de uitgestrekte Oil Sands, een gebied met de op één na grootste aardoliereserves ter wereld.

British Columbia is grootschalige bouwprojecten opgestart waar non-stop wordt gewerkt aan de aanleg van nieuwe snelwegen, bruggen en toeristische voorzieningen in verband met de Olympische Winterspelen van 2010, die in Vancouver en Whistler zullen worden gehouden.

Economische groei in Canada biedt nieuwe kansen
De verwachting is dat de snelle groei van de Canadese economie de komende jaren zal doorzetten. In Canada zelf is het arbeidspotentieel niet toereikend om te kunnen voldoen aan de behoeften van de arbeidsmarkt.

De krachtige economische groei in Canada biedt nieuwe kansen voor Nederlanders die tijdelijk in Canada willen werken of studeren.

Langer werken en studeren
Bovendien heeft het Canadese ministerie voor Burgerschap en Immigratie (Citizenship and Immigration Canada) het programma voor tijdelijke toelating zo aangepast dat buitenlandse werknemers langer in Canada kunnen blijven. Ook is het gemakkelijker geworden voor buitenlandse studenten die fulltime aan een universiteit of hogeschool studeren om tijdens of na voltooiing van hun studie een baan te accepteren.

Buitenlandse werknemers die een vaste aanstelling aangeboden krijgen, kunnen in veel gevallen toestemming krijgen om maximaal twee jaar in Canada te werken. Vaak wordt hun wettelijke partner ook de mogelijkheid geboden een baan in Canada te aanvaarden.

Studenten aan een universiteit of hogeschool die gunstige studieresultaten behalen, kunnen toestemming krijgen om tijdens het studiejaar een deeltijdbaan buiten de campus te aanvaarden. Nadat ze hun opleiding met succes hebben voltooid, kunnen ze toestemming krijgen om voor de duur van maximaal twee jaar een vaste aanstelling in Canada te accepteren.

Jongerenuitwisselingsprogramma
Het jongerenuitwisselingsprogramma tussen Canada en Nederland heeft tot gevolg gehad dat in 2007 tot op heden 400 Nederlanders in de leeftijd van 18-30 een arbeidsvergunning hebben aangevraagd in Canada. Deze personen mogen maximaal één jaar in Canada werken, zodat zij reiservaring en culturele kennis van het land kunnen opdoen.

Informatie
Naar Canada: www.canada.nl/naarcanada Emigratiebeurs: www.emigratiebeurs.nl

Contact
Howard Martin Spunt
Adviseur (Immigratiedienst)

+1 49 30 2031 2436
howard.spunt@international.gc.ca

David Gill
Eerste Secretaris
070-3111695
david.gill@international.gc.ca