Ingezonden persbericht


|Persbericht                                 
Zijn biomarkers de toekomst?

Nieuwe ontwikkelingen in opsporing en behandeling van kanker

Amsterdam, 5 maart 2007 - Het onderzoek naar biomarkers is sterk in ontwikkeling. Dat heeft grote gevolgen voor patiënten met kanker en hun kans op een succesvolle behandeling. Zaterdag 10 maart a.s. presenteert KWF Kankerbestrijding haar nieuwste rapport 'Biomarkers en Kanker' van de Signaleringscommissie Kanker (SCK). Hierin schetst de commissie een veelomvattend beeld van de toepassing van biomarkers bij erfelijkheidsonderzoek, preventie, diagnostiek, en de behandeling van kanker, nu en in de toekomst. Ook komen de mogelijkheden, beperkingen en gevaren rondom biomarkers aan bod. Daarnaast doet zij aanbevelingen ten aanzien van de randvoorwaarden die nodig zijn om biomarkers van kanker zo optimaal mogelijk te gebruiken.

Biomarkers voor kanker zijn kenmerken van tumoren die verraden wat er in het lichaam aan de hand is. Biomarkers kunnen worden bepaald op het tumorweefsel of in lichaamsvloeistoffen zoals bloed of urine. Er zijn globaal drie soorten biomarkers voorhanden:


1) Biomarkers die iets zeggen over het risico (een bepaalde soort) kanker te krijgen;
2) Biomarkers die in staat zijn om bestaande tumoren op te sporen;
3) Biomarkers die nadere informatie over de kenmerken van een aanwezige tumor kunnen verschaffen en dus iets kunnen zeggen over het verloop van de ziekte, de keuze en het effect van een behandeling.

Beperkingen en gevaren
Naast de nieuwe mogelijkheden, zitten er ook risico's aan het gebruik van biomarkers. Zo is er sprake van een beginnende wildgroei aan biomarker doe-het-zelf testen op de commerciële markt. De kwaliteit van deze testen en de betrouwbaarheid van de testuitslag zijn voor de individuele gebruiker op dit moment niet te verifiëren. Daarbij komt dat de psychosociale gevolgen voor gebruikers van de test bij een foutpositieve uitslag niet mogen worden onderschat. Ook zijn er ethische aspecten ten aanzien van het verzamelen en gebruiken van genetische informatie van de bevolking.

Aanbevelingen
KWF Kankerbestrijding zal het wetenschappelijk onderzoek naar biomarkers blijven stimuleren.Tevens zal ze de bevolking op een juiste wijze informeren over de mogelijkheden en beperkingen van het gebruik van biomarkers bij erfelijkheidsonderzoek, preventie, diagnostiek en behandeling van kanker.

KWF Kankerbestrijding doet een beroep op overheid, ZonMw en zorgverzekeraars om te investeren in doelmatigheidsonderzoek op het gebied van biomarkers en kanker.

KWF Kankerbestrijding vraagt de medische beroepsverenigingen en richtlijncommissies om zich uit te spreken over de toepassing van effectief bewezen biomarkers, zodat alle patiënten hier baat bij kunnen hebben. Daarbij pleit ze voor een gelijke behandeling van patiënten als het gaat om de algemene beschikbaarheid en een goede vergoedingsregeling voor het gebruik van biomarkers.

Het gebruik van biomarkers gaat verder dan alleen het terrein van de gezondheidsprofessionals. Het toepassen en interpreteren van biomarkers zal gepaard moeten gaan met een zorgvuldige voorlichting en een goede begeleiding van zowel publiek als patiënten en hun familie.