Ingezonden persbericht
Klimaatverandering in De Balie:
De poolgebieden
zaterdag 10 maart | 20.30 uur
Door het ijs gezakt
De polen staan onder druk. Groeiende menselijke aanwezigheid en met name klimaatsverandering tasten de polen in de huidige vorm aan. De gevolgen zullen ingrijpend zijn, maar over de mate en snelheid van de veranderingen bestaan nog veel onduidelijkheden.
De nieuwe situatie op de polen brengt bedreigingen met zich mee. Natuurlijk denken we dan meteen aan de stijgende zeespiegel en de warme golfstroom. Maar de gevolgen zullen ook merkbaar zijn doordat het verdwijnen van unieke ecosystemen. Er zijn consequenties voor ijsberen, pinguïns, walvissen, etc., maar ook voor trekvogels die naar Nederland komen in de zomer.
Tegelijkertijd biedt het nieuwe mogelijkheden voor menselijke exploitatie. Scheepvaartroutes kunnen worden verlegd naar het Noorden - de route die Willem Barentsz ooit zocht wordt nu mogelijk. Daarnaast kunnen vermoede olie- en gasbronnen worden aangeboord en worden vervoerd naar consumentenmarkten.
De Balie organiseert samen met het Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) aan de start van het International Polar Year (IPY 2007/2008) een avond met interviews met wetenschappers over hun onderzoek, persoonlijke betrokkenheid naar de polen en over de gevolgen van de veranderingen die de polen doormaken. Een panel van beleidsmakers en bedrijven reageert op de academische bevindingen met centraal de vraag wat er gedaan kan en/of moet worden ter bescherming van de polen. Tussendoor de grote Polenquiz.
Met Kees Bastmeijer (Universiteit van Tilburg), Henk Brinkhuis (Universiteit van Utrecht), Bart Ebbinge (Onderzoeksinstituut Alterra, Wageningen Universiteit), Barbera van der Hoek (Wereld Natuur Fonds), Monique de Vries (voorzitter Stuurgroep Polair Programma, Dijkgraaf en voormalig staatssecretaris Verkeer en Waterstaat), Dorette Corbey (Europarlementariër PvdA)en Geert Greving (Gasterra). De avond staat o.l.v. Bahram Sadeghi en Wilbur Perlot.
zondag 11 maart | 15.30 uur
Ik ben op de polen geweest toen het er nog koud was
Wellicht een gat in de markt. Reizen naar de Noordpool en Zuidpool nu er nog ijs te zien is. Weliswaar duur, maar nog meer uniek en exclusief dan voorheen. Niet langer iets wat je maar één keer in je leven doet, maar wat je maar één keer in je leven kunt doen!
Hoe het is op de polen, terwijl het er koud is. Dat is het centrale element in een ontspannen zondagmiddagprogramma vol met bijzondere verhalen van poolreizigers en wetenschappers. Verhalen over o.a. ontmoetingen met ijsberen, duizend kilometer skitochten en barre nachten. En over hoe bijzonder de poolgebieden zijn. Tevens is er aandacht voor de historische en culturele betekenis van het poolgebied en een discussie over toerisme naar de Polen in de toekomst.
Deelnemers aan het Climate Change College van Ben & Jerry's en het WNF presenteren zichzelf met ideeën om de polen te behouden. Met Marc Cornelissen (directeur Climate Change College), Ko de Korte (Ocean Wide Expeditions) en Louwrens Hacquebord (Directeur Arctisch Centrum Groningen), Michiel Helsen (Universiteit Utrecht), Allard Stapel (WNF) en Corina Brussaard (NIOZ, onder voorbehoud). De middag wordt gepresenteerd door Wilbur Perlot.
Dit programma wordt gemaakt i.s.m. Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) aan de start van het International Polar Year (IPY 2007/2008).
zaterdag 10 maart | 20.30 uur: entree 6 euro, 4 euro (korting)
zondag 11 maart | 15.30 uur: entree gratis, reserveren verplicht
Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website. Gereserveerde kaarten dienen drie kwartier voor aanvang te worden opgehaald bij de kassa. In het weekeinde is de kassa geopend anderhalf uur voor aanvang programma.
Voertaal Nederlands.
De Balie | Kleine-Gartmanplantsoen 10 | 1017 RR Amsterdam | www.debalie.nl