Radboud Universiteit Nijmegen


Publieksmanifestatie met wetenschappers, horror- en filmexperts

Brain Awareness Week Nijmegen in teken van angst en cultuur

Zonder angst is onze cultuur niet te begrijpen. Degenen die de angst willen doorgronden, kunnen zich in het weekend van 10 en 11 maart in Lux Nijmegen aan een aantal experimenten onderwerpen. Hersenonderzoeker Peter Hagoort van de Radboud Universiteit Nijmegen, beeldend kunstenaar Krien Clevis en LUX Nijmegen maken belangstellenden twee dagen angstig, zodat zij begrijpen waarom wij zo angstig zijn en we tegelijkertijd niet zonder angst kunnen. De publieksmanifestatie maakt deel uit van de Brain Awareness Week Nederland. In deze week wordt internationaal aandacht gegeven aan de hersenen en hersenonderzoek. Ze vindt plaats van 11-17 maart 2007 en wordt georganiseerd door de Nederlandse Neurofederatie.

Zaterdagavond 10 maart: Experiment I - angst en cultuur 21 00 - 23 30 uur / entree 5 euro

We leven in een angstcultuur. We zijn overal bang voor: vreemdelingen, terroristen, epidemieën. Tegelijkertijd zoeken we de angst juist op: in films, in thrillerverhalen, in kunst. Zaterdagavond 10 maart is er een publiek experiment waarin aan de hand van film, beeld, performance en debat de wortels van onze angst wordt blootgelegd en zullen we zien dat we u zonder angstervaring niet kunt leven.
Experimentatoren:

* thrillerauteur en Gouden-Strop-winnaar Jac Toes leest voor uit eigen werk en vertelt over angst en de kracht van de verbeelding;
* mediadeskundige Anneke Smelik (RU) laat zien hoe onze mediacultuur angst verspreidt en vergroot;

* filmexpert Solange Leibovici toont hoe filmklassiekers onze verschillende angsten verbeelden;

* strafrechtjurist Ybo Buruma (RU) betoogt hoe onze angst de rechtstaat bedreigt;

* horrorregisseur Ramon Etman vertelt waarom en hoe hij horrorfilms maakt;

* Ronald Wall geeft een videopresentatie over de angstige mens in de publieke ruimte.

Zaterdagnacht 10 maart: Experiment II - De Horrornacht revisited 00 00 - 06 00 uur / entree 20 euro (incl. ontbijt)

De horrorfilm is het ultieme bewijs dat angst ook lekker is. Horrorfijnproever Constant Hoogenbosch heeft drie horrormenu's samengesteld. Klassiekers maar ook materiaal dat zelfs de duisternis van de Nederlandse bioscopen niet verdraagt. Vertoond worden onder meer: A Tale of Two Sisters (regie Kim Jee-Woon) en Silent Hill (regie Christophe Gans).

Zondag 11 maart - Experiment III - Angst en brein 14.00-17.00 / entree 5 euro

Zonder brein geen angst. Voor het eerst kunnen psychiaters en psychologen in het brein naar angst kijken. Hersenonderzoeker Peter Hagoort roept in beeld en taal angst bij u op en hij toont u live wat uw brein doet als u angstig bent. Aansluitend een debat over de (on)mogelijkheden van het hersenonderzoek voor de behandeling van angst.

Gasten van In de geest van Angst
Eni Becker (hoogleraar klinische psychologie), Ybo Buruma (hoogleraar strafrecht), Krien Clevis (kunstenaar), Paul Devens (performancekunstenaar), Ramon Etman (horrorregisseur), Peter Hagoort (directeur FC Donderscentrum), Constant Hoogenbosch (directeur Moviemachine), Solange Leibovici (filmdeskundige), Boris van Passel (psychiater), Jacques van Poppel (performancekunstenaar), Anneke Smelik (hoogleraar visuele cultuur), Jac Toes (thrillerschrijver), Ronald Wall (architect en stadsplanoloog), Ruud Welten (cultuurfilosoof).