Ingezonden persbericht


Persuitnodiging
20 lopers met astma naar de marathon van New York
Grenzen verleggen, ondanks een beperking

Stichting My NY marathon wil laten zien dat het kan: met astma de marathon van New York lopen op 4 november van dit jaar. De oproep voor deelnemers was een groot succes: 200 mensen voelden zich aangesproken en meldden zich om de uitdaging aan te gaan. Helaas kunnen er maar 20 lopers mee. Daarom vindt op zaterdag 10 maart in het Olympisch stadion in Amsterdam een selectiedag plaats. U bent van harte welkom om deze selectiedag bij te wonen.

"Ik wil mijn longen overwinnen" motiveert de een. "Ik durf het bijna niet te dromen, de marathon van New York", zegt een andere geïnteresseerde. Voor iedereen geldt dat een marathon een brug te ver lijkt. Maar schijn bedriegt. My NY marathon biedt 20 mensen met astma de kans om onder begeleiding van een longarts en een sportmedisch adviseur hun grenzen te verleggen. De stichting wil bewijzen dat mensen met astma veel meer kunnen dan ze denken, zolang ze maar bewust en aktief omgaan met hun beperking. My NY marathon gaat de lopers daarbij ondersteunen.

100 mensen worden uitgenodigd voor de selectiedag in het Olympisch stadion in Amsterdam. "Zij leggen dan onder andere een looptest af", zegt Nanette Elfing, voorzitter van My NY marathon. "We willen met enige zekerheid kunnen vaststellen of de deelnemers fysiek in staat zijn om de marathon te volbrengen." Daarnaast vraagt de stichting aan de deelnemers om te motiveren waarom nu juist zíj in aanmerking komen voor een startbewijs. " We proberen een zo divers mogelijke groep samen te stellen. Jong en oud, snel en minder snel, een lichte vorm van astma of juist niet. En we willen mensen uit het hele land selecteren." Aan het eind van de dag wordt bekend gemaakt welke 20 lopers aan het trainingsprogramma mogen beginnen.

In Nederland zijn zo'n 500.000 mensen met astma, een chronische ontsteking van de luchtwegen. Vroeger betekende dat dat patienten vooral rustig aan moesten doen en zich regelmatig bij een astmacentrum moesten melden. Dat is anno 2007 achterhaald. Astmatici hebben veel meer zelf de regie gekregen over hun ziekte en behandeling. En regelmatig sporten en bewegen wordt tegenwoordig sterk aanbevolen door behandelaars.

"Een marathon is natuurlijk niet voor elke astmapatient weggelegd", zegt Elfing: "Maar waar het om gaat is dat we individuele grenzen verleggen. We hopen dat we met deze prestatie ook andere mensen met astma inspireren om een sportief doel te stellen en dat te bereiken. Daarom zijn we ook zo blij dat het project plaatsvindt onder auspicien van de Atletiek Unie en het Astma Fonds."

Bijlage: programma selectiedag

-----

Ingezonden persbericht