Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Sittard (NL) en Leuven (B), 31 december 2006
ENDOMETRIOSIS AWARENESS WEEK; Informatiedag Endometriose Stichting te Leuven.
Endometriose, uw leven op zijn kop, wat nu?
De Endometriose Stichting organiseert in samenwerking met het Leuvens Universitair Fertiliteitscentrum van het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg te Leuven een informatiedag over endometriose.
Thema van deze dag is 'Endometriose; richtlijnen voor diagnose, multidisciplinaire behandeling en omgaan met pijn
De dag wordt gehouden op zaterdag 10 maart 2007. Dit is tevens de slotdag van de wereldwijde Endometriose Awareness Week.
Gastsprekers op deze dag zijn Prof. Dr. Thomas D'Hooghe en Dr. C. Meuleman, beiden als gynaecoloog verbonden aan dit ziekenhuis en mevrouw M. Vervaeke, verbonden als relaxatietherapeute aan hetzelfde ziekenhuis.
Prof. Dr. Thomas D'Hooghe zal ingaan op het ontstaan van Endometriose en zal de Europese richtlijnen voor diagnose en behandeling van deze aandoening toelichten. Dr. C. Meuleman zal het hebben over de toestand in het bekken voor, tijdens en na een heelkundige ingreep, zowel voor lichtere gevallen van endometriose als voor zware complexe endometriose met vergroeiingen, cysten, ingroei in darmwand, blaas of ureter,.. . Bij deze laatste gevallen is vaak een multidisciplinaire aanpak nodig waarbij ook darmchirurgen en urologen betrokken dienen te worden. Dr Meuleman zal het ook hebben over de resultaten die kunnen verwacht worden van een dergelijke invasieve chirurgische behandeling in het Leuvens Universitair Fertiliteitscentrum. Tenslotte gaat relaxatietherapeute M. Vervaeke in op de vraag hoe men kan leren leven met een zekere graad van chronische pijn ten gevolge van endometriose.
Wat is endometriose?
Bij vrouwen met endometriose groeit het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder. Tijdens de menstruatie ontstaan kleine bloedingen, die voor verklevingen en cysten kunnen zorgen. Deze ontstaan dan in of op de eierstokken of de baarmoeder, waar ze een nadelige invloed op de vruchtbaarheid hebben. Maar de verklevingen en cysten kunnen ook de darmen of de blaas bereiken. Vrouwen die aan de aandoening leiden, kunnen tijdens de menstruatie ernstige pijn hebben, maar ook pijn tijdens het vrijen en pijn bij het urineren en ontlasten. Endometriose komt bij ongeveer 10% van alle vruchtbare vrouwen voor en kan een behoorlijke impact hebben op iemands leven. Daarnaast is de aandoening nog erg onbekend.
Voor wie?
Deze dag is speciaal voor patiënten, partners, huisartsen, gynaecologen en andere geïnteresseerden.
Datum: zaterdag 10 maart 2007
Plaats: in het BMW4 lokaal van het universitair Ziekenhuis
Gasthuisberg in Leuven,
Herestraat 49, 3000 Leuven
Aanvang: 11.00 uur
Zaal open: vanaf 10.30 uur
Einde: 16.00 uur
Entree van deze dag inclusief lunch kost voor donateurs E 10,- per persoon (ook voor maximaal 1 introducé)
Niet donateurs betalen E 12.50 per persoon.
Aanmelden voor deze dag is gewenst en kan via www.endometriose.be / www.endometriose.nl
Voor meer informatie kunt u bellen met +31 46 4584989 / 0900 0400481