Ingezonden persbericht




PERSBERICHT

Presentatie Ontwerpen entreegebouw Paleis Het Loo

de suggesties van vijf architectenbureaus

Van 10 maart tot en met 15 april aanstaande is in het Stallencomplex van Paleis Het Loo een presentatie te zien van schetsvoorstellen en maquettes voor een nieuw te bouwen entreegebouw.

In 1984 werd Paleis Het Loo, na een grondige restauratie waarbij de oorspronkelijke situatie zoveel mogelijk werd hersteld, als nationaal museum opengesteld voor publiek. Vanaf dat moment fungeert het gebied bij het uit 1909 daterende stallencomplex, met de paardenstallen, de koetshuizen, het theepaviljoen en het kassagebouw, als de feitelijke entree voor de vele duizenden bezoekers. Op verzoek van de Raad van Toezicht en de Directie van Paleis Het Loo heeft de Rijksgebouwendienst het atelier Rijksbouwmeester gevraagd om een architect voor te dragen voor een nieuw entreegebouw. De huidige voorziening voldoet namelijk in vele opzichten niet meer aan de gestelde eisen. Onder een krappe overkapping moet in de buitenlucht een toegangsbewijs worden gekocht. Een eerste opvangmogelijkheid voor de bezoekers met een ontvangstruimte voor groepen, deugdelijk sanitair en andere voorzieningen ontbreekt.

Vijf vooraanstaande architectenbureaus zijn uitgenodigd om een schetsvoorstel te vervaardigen voor een nieuwe ruimte, die plaats moet bieden aan de zojuist genoemde publieksvoorzieningen en aan een depot voor een deel van de museumcollectie. Ook werd een visie gevraagd op de positie van het entreegebouw, op mogelijke functionele relatie(s) met het theepaviljoen, bereikbaarheid van het gebouw en de omvang en verschijningsvorm. Speciale aandacht diende te worden besteed aan de historische omgeving, waarin het gebouw een plek moet krijgen en de specifieke functies ervan.

De volgende vijf architectenbureaus hebben hiervoor schetsvoorstellen ontwikkeld: Wiel Arets architects, MVRDV, Neutelings Riedijk architects, UN studio en Architectenbureau K. van Velsen. Op 29 november jongstleden hebben zij hun voorstellen toegelicht voor een beoordelingscommissie, die unaniem de voorkeur heeft gegeven aan het voorstel van Architectenbureau K. van Velsen. Het ligt in de bedoeling, dat dit plan in nauw overleg met de opdrachtgever nader wordt uitgewerkt en dat het nieuwe entreegebouw in de loop van 2009 gerealiseerd zal zijn.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Gesloten 's maandags.
Entree E 9,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p.
Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen. Navigatieadvies: Amersfoortseweg (hoek Zwolseweg). Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102 en 104, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald. Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772459

PERSBERICHT

Ministerie van VROM, atelier Rijksbouwmeester

Den Haag, maart 2007

Koen van Velsen ontwerpt entreegebouw Paleis Het Loo

Rijksbouwmeester Mels Crouwel heeft, als voorzitter van de beoordelingscommissie, Koen van Velsen voorgedragen als ontwerper van het nieuwe entreegebouw voor Paleis Het Loo Nationaal Museum. Zijn voorstel speelt in op de karakteristieke assen en lanen van Het Loo; het gebouw is helder van opzet en biedt op nuchtere wijze doorzicht en uitzicht.

In totaal gaven vijf architecten hun visie op de positie en het concept van een nieuw entreegebouw. Naast Koen van Velsen waren Wiel Arets Architects, MVRDV, Neutelings Riedijk Architecten bv en UNStudio uitgenodigd, in het kader van de gunningsfase van de Europese aanbesteding. Doorslaggevend voor de voordracht van Koen van Velsen is de wijze waarop het entreegebouw het verleden respecteert en de financiële haalbaarheid van het concept.

Entree als eigentijds hekwerk

De gekozen plek aan de westzijde van de bestaande parkeerplaats vormt een scharnierpunt tussen de parkeerplaats zelf, het landschappelijke paleispark en de diagonale as naar het paleis. Het nieuwe entreegebouw wordt gezien als een bescheiden en eenvoudig gebouw op afstand van de monumenten. In het beoordelingsverslag zegt de commissie hierover onder meer:

"De benadering voor de keuze van de positie van het entreegebouw is nuchter, aangenaam en zeer sterk. Het betrekken van het paleispark is hierbij een duidelijke meerwaarde. Het gebouw is helder van opzet en combineert functies op een slimme manier. De uiterlijke verschijningsvorm wordt bepaald door een nader vorm te geven geperforeerd materiaal, als een eigentijds hekwerk met een coulisse werking van licht en schaduw."

Tentoonstelling

Van 10 maart t/m 15 april 2007 wijdt Paleis Het Loo Nationaal Museum een tentoonstelling aan de gepresenteerde concepten. Hierover is door het museum een persbericht uitgebracht.

Samenstelling beoordelingscommissie

De beoordelingscommissie bestaat uit ir. Mels Crouwel (Rijksbouwmeester en voorzitter), dr. H.O.C.R. Ruding, voorzitter Raad van Toezicht Paleis Het Loo, dr. J.R. ter Molen, directeur Paleis Het Loo, mr. G.J. de Graaf, burgemeester van Apeldoorn en prof. W.G. Quist, architect.

Rijksbouwmeester
De Rijksbouwmeester is de belangrijkste adviseur van het rijk op het terrein van architectuur en ruimtelijke kwaliteit. Hij is verantwoordelijk voor de architectenkeuze voor huisvestingsprojecten van de Rijksgebouwendienst (Rgd), en op verzoek draagt hij architecten voor bij projecten die worden gefinancierd door de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, EZ, OCW en V&W.

Noot voor de pers

Voor nadere informatie over de architectenselectie kunt u contact opnemen met: het atelier Rijksbouwmeester, Nienke de Boer, telefoon: 070 - 3391511 of 06 - 11341799, nienke.deboer@minvrom.nl

Voor nadere informatie over de tentoonstellling kunt u contact opnemen met: Paleis Het Loo, Marion Lenders, telefoon 055-5772459, e-mail m.lenders@paleishetloo.nl www.paleishetloo.nl


---- --