Nieuw perspectief voor starters op woningmarkt


07.03.2007 / 12:17 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Van luyken communicatie

Van luyken communicatie

Veel interesse voor Timpaan Verandawoning

Nieuw perspectief voor starter op woningmarkt

Rijsenhout, 7 maart 2007, De belangstelling voor de inschrijving voor 35 nieuwe woningen in Lisserbroek (Haarlemmermeer) zal overweldigend zijn. Dat verwacht ontwikkelaar Timpaan die de verandawoningen vanaf 10 maart aanbiedt voor 99.500 euro,vrij op naam, inclusief grond en BTW. Op 24 maart wordt via openbare loting bepaald wie zich straks de eigenaar van een nieuwe woning mag noemen. Bij de eerste aankondiging van de bouw van deze laag geprijsde starterswoningen trok de website van Timpaan binnen een week 100.000 bezoekers.

'Het leek er lang op', zegt algemeen directeur Jaap Zwart, 'dat het onmogelijk was nieuwe huizen te bouwen voor een betaalbare prijs. Het gevolg is een verstoorde markt waarop starters eigenlijk geen kans hebben. Wij bewijzen dat het anders kan, want het moet anders.'

In Nederland zoeken ruim 200.000 mensen als starter naar een eerste koopwoning. Bijna de helft van hen is jonger dan 25 jaar. Ook alleenstaanden tussen 25 en 44 jaar vormen met 71.000 een grote groep. Tot voor kort hadden ze, zeker in de Randstad, geen enkel perspectief. Woningen zijn óf niet beschikbaar óf voor starters veel te duur.

Timpaan heeft veel ervaring opgedaan met het ontwikkelen van betaalbare starterswoningen. In Alkmaar, Hoofddorp, Nieuw-Vennep zijn inmiddels al enige honderden van deze woningen gerealiseerd. Het zelf ontwikkelde concept Timpaan Verandawoning wordt nu gerealiseerd in Lisserbroek, Beinsdorp, Reeuwijk en Ursem.

De Timpaan Veranda(basis)woning is een driekamerwoning van 86 vierkante meter bruto vloeroppervlak, met een ruime veranda en een parkeerplaats voor de deur of in de eigen voortuin. Het concept is doorontwikkeld en nu ook inzetbaar als gestapelde woning of waterwoning. Ontwerper en commercieel directeur Han Assink: 'Het is een zeer doordacht concept, dat hoge kwaliteit biedt tegen de laagst mogelijke kosten. De woningen hebben relatief weinig grond nodig, we gebruiken duurzame materialen en de bouwtijd is kort. Gemeenten kunnen met deze woningen echt een nieuw perspectief scheppen voor de starters op de woningmarkt.'

Timpaan is een allround ontwikkelaar, die voortgekomen is uit een woningcorporatie. Het bedrijf is niet uit op winstmaximalisatie voor zichzelf en keert geen winst uit aan de aandeelhouder, de stichting Timpaan. Het stelt de winst beschikbaar ondermeer aan de opdrachtgever die het geld bijvoorbeeld kan gebruiken om stichtingskosten te drukken. Over Timpaan: de andere ontwikkelaar
Timpaan Hoofddorp BV is een unieke vastgoedontwikkelaar. De aandelen van de BV zijn namelijk in handen van een stichting, die jaarlijks bepaalt aan welke maatschappelijke doelen een deel van het rendement wordt besteed. Doorgaans wordt het geld beschikbaar gesteld aan de opdrachtgever die bepaalt of het wordt besteed aan extra kwaliteit in een project, lagere stichtingskosten of om een project haalbaar te maken. Als maatschappelijke ondernemer is Timpaan inmiddels een vertrouwde partner voor veel gemeenten en woningcorporaties.

De belangrijkste bedrijfsactiviteit van Timpaan is het ontwikkelen van woningen. De onderneming is in zes jaar flink gegroeid en heeft een hoge productie: gemiddeld 300 woningen per jaar, zowel in de hogere segmenten van de vrije sector als in de sector sociale verhuur. Timpaan voert ook projecten uit op het gebied van stedelijke vernieuwing, kantoren, winkels en de combinatie van wonen en zorg.

Timpaan heeft grote bekendheid gekregen met het eigen concept Timpaan Verandawoning. Dit is een grondgebonden woning voor 89.000 euro vrij op naam, inclusief BTW, zonder grondkosten. Inclusief grondkosten is de woning op een aantal locaties te realiseren voor een prijs die ligt beneden de 100.000 euro.

Tal van gemeenten hebben belangstelling voor dit baanbrekende concept. De eerste series zijn inmiddels in aanbouw. De Timpaan Veranda(basis)woning is een driekamerwoning van 86 vierkante meter bruto vloeroppervlak met een ruime veranda en een parkeerplaats voor de deur of in de eigen voortuin. Het concept is inmiddels uitgebreid, waardoor een modulair systeem is ontstaan. De woning is hierdoor ook geschikt te maken voor senioren (woning met een begane grond van 8 bij 10 meter met badkamer en slaapkamer), voor doorstarters, gezinnen, mindervaliden en verstandelijk gehandicapten. De woning is met en zonder voor- en achtertuin uit te voeren, als gestapelde woning, maar ook als waterwoning.

Het management van Timpaan ziet transparantie als een van de pijlers van de bedrijfsvisie. Het biedt dan ook garanties met betrekking tot betrouwbaarheid, professionaliteit, een transparant proces, volledig inzicht in kosten en baten, productkwaliteit en dienstverlening.
Het team van Timpaan bestaat uit gekwalificeerde specialisten op het gebied van projectmanagement, stedenbouw, verkeerskunde, juridische zaken, financiële zaken, marketing en verkoop.