1200 Europese burgers praten over de toekomst


06.03.2007 / 10:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Inst. voor publiek en politiek

Inst. voor publiek en politiek

In alle 27 lidstaten van de Europese Unie worden in februari en maart Europese burgerraadplegingen gehouden. Een selecte groep van 1200 'gewone' Europeanen mag de Europese autoriteiten laten weten wat zij de komende jaren van de EU verwacht. Nederland is het komend weekend van 10 en 11 maart aan de beurt. Hiervoor komen in Amersfoort 30 willekeurige Nederlandse burgers twee dagen bijeen om aan deze meest uitgebreide pan-Europese raadpleging uit de geschiedenis mee te doen.

De burgerraadpleging in Nederland wordt georganiseerd door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). De 30 burgers, uitgekozen door TNS NIPO, krijgen informatie over de EU en wisselen hun opvattingen uit over de rol van de EU op het gebied van milieu en energie; sociaal welzijn en gezinsbeleid en over de positie van de EU in de wereld en immigratie. Gegevens en resultaten worden tijdens de bijeenkomst regelmatig uitgewisseld met deelnemers aan parallelle bijeenkomsten in Polen, Frankrijk, Luxembu rg, Denemarken, Portugal en Griekenland.

Tijdens een persconferentie op zondag 11 maart worden de aanbevelingen van de Nederlandse burgers aangeboden aan Nederlandse leden van het Europese Parlement en leden van de Tweede Kamer. Aanwezig zijn onder meer Dorette Corbey (lid voor de PvdA), Corien Wortmann-Kool (lid voor het CDA), en de Kamerleden Harm Waalkens (PvdA, voorzitter van de Tweede Kamercommissie voor Europese Zaken), Han ten Broeke (VVD, woordvoerder Europese Zaken) en Jasper van Dijk (SP, lid van de commissie Europese Zaken). De burgemeester van Amersfoort, Albertine van Vliet-Kuiper, zal de gasten welkom heten.

De regie over het hele Europese project, medegefinancierd door de Europese Commissie, is in handen van de Belgische Koning Boudewijnstichting. Margot Walstrom, eurocommissaris en vice-voorzitter van de Commissie, hecht grote waarde aan deze vorm van burgerparticipatie, getuige haar enthousiasmerende optreden bij de startbijeenkomst van de European Citizens 'Consultations in Brussel eind vorig jaar.

Na de rondes van nationale burgerraadplegingen volgt in mei een conferentie in Brussel waarin de 27 nationale visies en aanbevelingen worden samengevoegd tot één geheel. In juni wordt het slotdocument met conclusies en aanbevelingen gepresenteerd aan de Europese Commissie en de Europese Raad.

In de EU wordt met bijzondere belangstelling naar Nederland gekeken. Nederlandse burgers hebben in juni 2005 in een referendum het Grondwettelijk verdrag afgewezen. Zowel onderzoekers als politieke commentatoren hebben er vaak op gewezen dat deze uitslag niet gezien moet worden als een 'nee' tegen Europa. Met de burgerraadpleging krijgt een groep burgers die een afspiegeling vormt van de Nederlandse samenleving de kans om duidelijk te maken hoe zij de EU dan wel ziet.

Burgerraadpleging: 10 en 11 maart, hotel Tulip Inn, Stichtse Rotonde 11, Amersfoort. Persconferentie: 11 maart om 16:00 uur in hotel Tulip Inn, Stichtse Rotonde 11, Amersfoort.

Noot voor de pers
Toelichting op het project Raadplegingen van Europese burgers, vindt u op www.european-citizens-consultations.eu