Ingezonden persbericht
Persbericht
Een nieuwe aanpak van kanker
Oncologen en patienten op KAnker Genomics Markt Plaza
De toepassing van kennis uit het genomics onderzoek is de laatste paar jaar stormachtig toegenomen. Dat heeft grote gevolgen voor patiënten met kanker en de kans op een succesvolle behandeling. Reden voor het Cancer Genomics Centre om de oogst van dat onderzoek voor patiënten toe te lichten op een landelijke manifestatie 'Kanker Genomics Markt Plaza op 10 maart in het Beatrix Theater in Utrecht. De dag staat onder leiding van dr. Els Borst-Eilers, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).
Ervaren kankerspecialisten laten de laatste ontwikkelingen zien rond behandelingen gebaseerd op genomics onderzoek. Met een aantal middelen zijn inmiddels bij sommige vormen van borst- en darmkanker en bij enkele minder voorkomende tumoren grote successen geboekt, waarmee belangrijke jaren aan het leven van een patiënt kunnen worden toegevoegd. Sommige 'biologicals' zijn al standaard, andere zijn nog in studie en alleen beschikbaar in de academische- en kankercentra. "De nieuwste en kostbare middelen zijn echter niet in àlle ziekenhuizen ook verkrijgbaar," erkent Prof. Jan Klijn in het Erasmus MC. "Dat kan verwarrend werken. We willen de patiënten op dit punt duidelijkheid verschaffen. Want het is een belangrijke ontwikkeling waarbij de individuele situatie van de patiënt centraal staat."
Mede-organisator KWF Kankerbestrijding presenteert op deze landelijke manifestatie haar nieuwste rapport 'Biomarkers en Kanker' van de Signaleringscommissie Kanker, met een overzicht van de wetenschappelijke stand van zaken. Biomarkers zijn kenmerken in eigen lichaamsvloeistoffen die verraden wat er in het lichaam aan de hand is. Hiermee kan o.m. kanker in een vroege fase worden opgespoord. Met biomarkers kan ook de tumor zelf worden onderzocht en een voorspelling worden gedaan over het gedrag van de tumor en mogelijke uitzaaiingen. Dat kan de patiënt maar ook de gezondheidszorg onnodig zware en dure behandelingen besparen. Biomarkers zijn fascinerende en doeltreffende hulpmiddelen bij diagnose en therapie, maar KWF Kankerbestrijding waarschuwt tegen ondeskundig en ondoelmatig gebruik van bijvoorbeeld selftests voor prostaatkanker, die gemakkelijk verkrijgbaar zijn.
Ook de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft deze dag mee georganiseerd. Voorzitter Riet van der Heide van de BorstkankerVereniging Nederland vindt het een belangrijke manifestatie. "De wetenschap maakt grote sprongen voorwaarts. Daardoor komen geweldige middelen zoals Herceptin ter beschikking, die belangrijke jaren toevoegen aan een patiënt met een agressieve vorm van borstkanker. Maar er mag geen sprake zijn van een 'postcode loterij behandeling' waarbij een patiënt het middel in het ene ziekenhuis wel en in het andere niet kan krijgen." Zowel NFK als KWF waarschuwen tegen ongelijke behandeling bij dure medicijnen. Aan de zorgverzekeraars - aan wie KWF directeur Ton Hanselaar het rapport aanbiedt - wordt aandacht gevraagd voor passende vergoedingen van deze nieuwe maar dure geneesmiddelen.
In de middagpauze kunnen bezoekers zelf in een mobiel DNA lab zien hoe DNA wordt geïsoleerd. Het is zelfs mogelijk het eigen DNA in een flesje mee naar huis te nemen. Alle patiëntenorganisaties en organisaties van professionals zijn aanwezig voor informatie en het uitwisselen van ervaringen met de nieuwste behandelmethoden.
Op 6 maart wordt om 19.25 uur op Ned 1, een Ziekenhuis special uitgezonden waarin patiënten met een vergevorderde vorm van kanker aan het woord komen die bij deze nieuwe behandelingen verrassend baat hebben.
---
Voor meer informatie neem contact op met:
Cancer Genomics Centre
dr. Annelies Speksnijder, tel. 030-2538989, email: a.speksnijder@umcutrecht.nl
KWF Kankerbestrijding
Marsja Meijer, Persvoorlichting, tel. 020-5700538, email: mmeijer@kwfkankerbestrijding.nl
Voor een interview is beschikbaar
Prof. dr. J. Klijn, Erasmus MC Rotterdam, tel. 010-4391733/812.
---
Wilt u Kanker Genomics Markt Plaza bezoeken?
Meld svp uw komst even aan via www.cancergenomics.nl of via tel. 071-526 8500.
Utrecht, 20 februari 2007
---- --