Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Opening Europees Jaar van Gelijke Kansen voor Iedereen

Speech Fini de Paauw, waarnemend voorzitter CG-Raad, 7 maart 2007

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Het is een goed initiatief van de Commissie Gelijke Behandeling om aan dit Europees Jaar een estafette te verbinden. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad is trots om als eerste van start te mogen gaan. Wij komen immers nog maar net kijken als het over gelijke behandeling gaat. Wij mensen met een (functie)beperking - zijn lange tijd niet gezien als dragers van mensenrechten. Gelukkig is het tij aan het keren.

Ik geef u een recent voorbeeld uit de praktijk:
Een jonge vrouw gaat de strijd aan met de gemeente om een ligrolstoel vergoed te krijgen. Zij is weliswaar bedlegerig maar zij wil wel graag deel uitmaken van de samenleving. Haar zaak wordt uiteindelijk met behulp van een advocaat gewonnen. Zij kan zich nu in haar nieuwe rolstoel verplaatsen. Individueel probleem opgelost. Zij trekt niet gelijk de wijde wereld in, maar wil wel graag een keer naar het theater. Alle inspanningen ten spijt; dat gaat niet lukken. De theaters weigeren haar de toegang vanwege brandgevaarlijkheid, belemmering van het gangpad of laten helmaal niets horen.

Dit illustreert de complexiteit van gelijke behandeling op grond van een handicap of chronisch ziekte. Is het individuele probleem opgelost, dan beginnen de maatschappelijke problemen pas.

Gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte staat nog in de kinderschoenen. De net aangetreden coalitie belooft de uitbreiding van de wetgeving met kracht voort te zetten. In dit Europese Jaren voor Gelijke Kansen zullen wij - samen met de Taskforce Handicap en Samenleving van Hannie van Leeuwen - de regering aan haar woord gaan houden!

Maar natuurlijk mag er ook iets van ons verwacht worden.

Maart is de aanloopperiode voor de echte estafette, zeg maar gerust de tijd waarin alle betrokkenen zich warmlopen om in april met activiteiten uit de startblokken te schieten. En eind april geven wij het stokje dan door. De CG-Raad zal dan een vernieuwde publieksbrochure presenteren over gelijke behandeling en wat te doen als je wordt buitengesloten. Ons lokaal werkende Programma VCP komt in het Europees Jaar met een handreiking gelijke behandeling die mensen in hun gemeenten kunnen gebruiken. Dit sluit mooi aan bij het thema lokaal dat voor dit Jaar gekozen is.

We hebben uiteraard nog meer ijzers in het vuur en zullen in samenwerking met bondgenoten en onze eigen achterban gedurende het hele Jaar aandacht vragen voor al diegenen die op grond van hun (functie)beperking aan de zijlijn staan.

In vele opzichten zal 2007 een mooi gelijke behandelingsjaar worden. Heel belangrijk voor ons is de ondertekening door Nederland van het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een functiebeperking. Dat zal op 30 maart plaatsvinden. Mensenrechtelijke erkenning op het allerhoogste niveau!

Ik eindig met een vraag waar u over na mag denken in deze maanden waarin de grond handicap of chronische ziekte in het zonnetje staat. Ik ben benieuwd naar uw antwoord. Is 2007 het Europees Jaar van Gelijke Kansen voor iedereen Of maken wij er met zijn allen het Europees Jaar voor Gelijke Kansen van iedereen van? Een Jaar van ons allemaal waarin iedereen de kans krijgt gelijke kansen te benutten!

Dank u wel.

(Geplaatst: 9 maart 2007)

---