Ingezonden persbericht
Persbericht
Datum 9 maart 2007
Advies blauwalg gereed
Donderdagavond 8 maart heeft Rijkswaterstaat op de politieke markt van Almere het advies over blauwalg-problematiek gepresenteerd. Het advies geeft maatregelen die de gemeente kan nemen ter voorkoming van blauwalg in de havenkom en jachthaven in Almere Haven en voor de bestrijding van overlast. Ondertussen werkt Rijkswaterstaat samen met waterschappen en gemeenten ook aan een structurele verbetering van de waterkwaliteit op de langere termijn.
Belangrijk element in het advies is een intensief monitoring programma van Rijkswaterstaat. Dit maakt het mogelijk om de gemeenten rond het Gooi- en Eemmeer vroegtijdig te kunnen waarschuwen, zodat zij snel maatregelen kunnen nemen om overlast te voorkomen of zonodig te bestrijden. Dat kan met in het advies opgenomen maatregelen als het gebruik van drijfschermen, luchtbellenschermen en beluchting.
Rijkswaterstaat geeft geen ruimte voor inzet van chemische middelen omdat ze ongewenste stoffen toevoegen aan het watersysteem. Voor de EM-modderballen geldt dat deze de selectie nog niet hebben gehaald. Het is nog niet duidelijk hoe ze werken en of ze mogelijk schadelijke effecten hebben op het watersysteem. Dit wordt in samenwerking met andere onderzoeksinstituten nader onderzocht.
Door een combinatie van teveel fosfaten in het water en hogere temperaturen kan een explosieve groei van blauwalg optreden. Problematiek van stinkende drijflagen blauwalg was voor Almere erg actueel in de zomer van 2006. Daarom is op initiatief van de gemeente een project opgezet om te komen tot een actieplan dat nog voor de zomer van 2007 operationeel is. Als beheerder van de rijkswateren heeft Rijkswaterstaat samen met de Gemeente en het Waterschap Zuiderzeeland hard gewerkt aan het plan, dat zoals afgesproken begin maart gereed is gekomen.
De overlast van de blauwalg zal nog een flink aantal jaren op deze manier bestreden moeten worden. Rijkswaterstaat werkt ondertussen samen met andere organisaties aan een structurele verbetering van de waterkwaliteit. Zo werd in op 5 juli 2006 het convenant BEZEM ondertekend. Daarin spraken Rijkswaterstaat, Waterschap Vallei & Eem en de gemeenten Almere, Blaricum, Bunschoten, Huizen, Naarden, Nijkerk en Zeewolde af om samen te werken aan een schoner Eem- en Gooimeer. Zo gaat het Waterschap investeren in verbetering van alle rioolwaterzuiveringsinstallaties en maatregelen in het landelijk gebied. Rijkswaterstaat gaat inrichtingsmaatregelen treffen in het Eemmeer en ook de verschillende gemeenten willen hun bijdrage leveren aan schoner water.
---