Vlaamse Overheid
Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 9 maart 2007
Vlaamse bijdrage NEC-reductieprogramma
Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft de Vlaamse Regering vandaag de Vlaamse bijdrage aan het Belgische NEC-reductieprogramma goedgekeurd. Dit programma werd opgesteld in het kader van de Europese NEC-Richtlijn (National Emission Ceilings ) die aan de lidstaten van de EU absolute emissieplafonds oplegt voor de polluenten zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NOx), vluchtige organische stoffen (VOS) en ammoniak (NH3).Met deze richtlijn pakt Europa de grensoverschrijdende problemen van verzuring en troposferische ozonvorming (de zomerse ozonpieken) aan.In het reductieprogramma wordt aangegeven welke maatregelen werden en worden genomen om de emissies te beperken tot onder de opgelegde plafonds.
Het reductieprogramma is een actualisering van het programma dat op 12 december 2003 werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Aan de basis van dit programma ligt een uitgebreid studieprogramma waarin alle belangrijke industriële sectoren in kaart werden gebracht en waarin mogelijke reductiemaatregelen met hun reductiepotentieel en kostprijs worden geïnventariseerd. De sectoren waren betrokken bij dit studieprogramma en werden bij het opstellen van het reductieprogramma nog eens geconsulteerd over de haalbaarheid van de beschreven maatregelen.
In België werden de nationale emissieplafonds uit de richtlijn opgesplitst in vier delen: een Belgisch plafond voor transport en voor elk van de gewesten een plafond voor hun stationaire bronnen. De tekst die door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd behelst zowel het hoofdstuk rond transport als het deel rond de stationaire bronnen in Vlaanderen.
Wat betreft transport worden door het Vlaams Gewest een reeks maatregelen uitgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld het goederenvervoer verder geoptimaliseerd door de vervoersefficiëntie te verbeteren. Hierin kaderen o.a. de modernisering van het hoofdwaterwegennet en de realisatie van de Liefkenshoekspoortunnel. Daarnaast wordt met de transportsector gewerkt aan een verbetering van het goederenvervoer over de weg waarin ook de ecologiepremie voor het versneld overschakelen op EURO V motoren past. Tot slot wordt het openbaar vervoer verder uitgebouwd en geoptimaliseerd als alternatief voor de auto.
Ook voor stationaire bronnen zijn al heel wat maatregelen genomen. Het gaat om onder meer het afsluiten van een milieubeleidsovereenkomst met de elektriciteitsproducenten, aanpassing van de Vlarem-voorwaarden voor een aantal sectoren (raffinaderijen, keramische sector, stookinstallaties, tankstations, afvalverbranding, sectoren die solventen gebruiken) en een aantal bedrijfsspecifieke maatregelen in onder meer de chemiesector en de grafische industrie.
Maatregelen voor de reductie van de ammoniakemissies zijn gericht op onder andere de reductie van de veestapel, de emissie-arme aanwending van mest, de bouw van emissie-arme stallen en mestverwerking.
Daarnaast zullen in de nabije toekomst nog een aantal maatregelen worden ingevoerd ter reductie van niet geleide VOS emissies in verschillende sectoren (chemie, raffinaderijen, grafische sector,...). Het geselecteerde maatregelenpakket volstaat voor SO2, VOS en NH3 om in 2010 het NEC-plafond te bereiken. Voor NOx is dit momenteel nog niet het geval. In de uitgevoerde studies zijn nog een aantal maatregelen geïdentificeerd die deze emissies verder kunnen reduceren, doch deze blijken vaak technisch onzeker. Om het emissieplafond voor NOx tegen een zo laag mogelijke kost te bereiken, kiest de Vlaamse Regering er dan ook voor om een economisch instrument in te zetten, een NOx-emissieheffing waarvan de inkomsten zullen gebruikt worden om de reductiemaatregelen bij bedrijven te subsidiëren, tenzij uit het overleg dat hierover met de sectoren loopt een consensus wordt bereikt over de inzet van een ander instrument dat eenzelfde reductie van NOx uitstoot garandeert.
Het Vlaamse programma zal nu met de programma's van de andere gewesten en de federale overheid worden gecompileerd tot een Belgisch programma en worden bezorgd aan de Europese Commissie.
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Dhr. Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters
Tel.: 02 552 66 00
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be
Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1173416407420&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht
[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/09/S064-vlaamse-bijdrage-nec-reductieprogramma.html" title="Vlaamse bijdrage NEC-reductieprogramma"]