Time : 11:21:31
Date : 09 March 2007
Sender Name: Fedichem

Tien voorstellen voor vrijgemaakte en concurrentiële energiemarkten!

Brussel, 09/03/2007 - Ter gelegenheid van de Europese top van 8 en 9 maart en als gevolg van de publicatie in januari jl. van het "energy package" door de Europese Commissie, doet Fedichem, de Federatie van de Chemische Industrie van België, 10 voorstellen om de vrijmaking van de elektriciteits- en aardgasmarkten te verbeteren.

De vrijmaking van de markten heeft tot nu toe slechts ontgoochelende resultaten opgeleverd. Fedichem vestigt, in het bijzonder, de aandacht op de volgende zaken, die het goed functioneren van de markt in de weg staan:


- Dominantie en sterke verticale integratie van enkele grote groepen op hun historische markt (en niet op een eengemaakte Europese markt)
- Gebrek aan samenwerking tussen de netbeheerders
- Gebrek aan controle van de nationale regulatoren op het beheer van de grensoverschrijdende fluxen en van netcongestie.
- Betwistbare prijsvormingmechanismen

- Gebrek aan transparantie in informatie en basisgegevens

De Europese Commissie heeft zelf benadrukt dat de toestand in België zorgwekkend is, meer bepaald wat betreft de sterke dominantie van de historische actor - vertikaal en horizontaal geïntegreerd -, de onafhankelijkheid van de nieuwe regulator, de onzekerheden die een eventuele fusie Gaz de France - Suez met zich meebrengt en het gebrek aan stimulansen voor nieuwkomers.

Een goede werking van de elektriciteits- en aardgasmarkten is echter, zowel in België als in Europa, van het allergrootste belang voor de meeste bedrijven in onze sector, in het bijzonder voor de energie-intensieve bedrijven.

Aangezien dringend passende maatregelen moeten genomen worden, heeft Fedichem, de Federatie van de Chemische Industrie van België, samen met haar leden, 10 voorstellen uitgewerkt. Deze voorstellen hebben betrekking op de manier van werken van de regulatoren, de netbeheerders en de dominante actoren, maar ook op de noodzakelijke toegang tot informatie, de prijsvormingsmechanismen, de toegang tot aardgasopslag en het stimuleren van nieuwe investeringen. De gedetailleerde inhoud van die 10 voorstellen kan men ook downloaden van de website van de Fedichem, www.fedichem.be, rubriek "news" of "publicaties".

Daarnaast moeten concrete maatregelen getroffen worden om onbedoelde effecten van het systeem van verhandelbare emissierechten ("windfall profits", allocatiemethodes, meer bepaald voor de nieuwkomers ...) op te lossen. Fedichem dringt er ook op aan dat de doelstellingen, die vastgelegd worden in het kader van het ondersteuningsbeleid van hernieuwbare energie, gebaseerd zijn op analyses van het technisch en economisch potentieel.

Peter Claes, directeur generaal van Fedichem: "Wij wensen dus dat België in deze dossiers een realistisch standpunt inneemt dat niet alleen rekening houdt met het dringende karakter van de maartregelen op korte termijn, maar dat ook het voortbestaan van de bedrijven in België, vooral de energie-intensieve bedrijven mogelijk maakt"

Volgens Fedichem blijft echte concurrentie tussen producenten en tussen leveranciers de beste garantie om concurrentiële prijzen te bekomen en de bevoorradingszekerheid te garanderen, en zo het behoud en de ontwikkeling van de chemische activiteiten in België en in Europa mogelijk te maken.

Met deze 10 voorstellen wil de chemische industrie actief bijdragen tot de verbetering van het vrijmakingsproces.

Bijlages vindt u ook terug bij dit persbericht op
www.pressreleases.be

Informatie
Peter Claes
Directeur Generaal Fedichem
tel. 02 238 97 35,
pclaes@fedichem.be

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: Fedichem_20070309_110814_25_Att_1.pdf Fedichem_20070309_110814_25_Att_2.pdf

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL


[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/09/S054-tien-voorstellen-voor-vrijgemaakte-en-concurrentie.html" title="Tien voorstellen voor vrijgemaakte en concurrentiële energiemarkten"]