Welvaart en habitat in de Europese Unie hand in hand


07.03.2007 / 13:32 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Eerste kamer

Eerste kamer

WELVAART EN HABITAT IN DE EUROPESE UNIE HAND IN HAND

In Nederland wordt fel gediscussieerd als de bouw van een industrieterrein stil wordt gelegd omdat de korenwolf op die plek leeft. Het milieu verhindert onze economische groei. Aan de andere kant wordt de Europese noodklok geluid over de schade die de economie toebrengt aan het milieu. Over dit dilemma wordt op vrijdag 9 maart door studenten en Kamerleden gedebatteerd in de Ridderzaal.

Een ieder heeft baat bij een groeiende economie én bij een groene leefomgeving. Duurzaamheid is het Europese sleutelbegrip. Is het noodzaak alle nationale bevoegdheden op de terreinen milieu en economie over te dragen aan Brussel om het concept van duurzaamheid te laten slagen?

Op Europees niveau wordt op dit moment gesproken over meer groene energie ten behoeve van zowel de economie als het milieu. Lidstaten als Frankrijk en Polen willen daar geen bindende afspraken over maken. Nederland en Denemarken wel. Indien de EU de exclusieve bevoegdheden hier voor zou hebben, zullen wellicht grotere stappen vooruit gemaakt worden dan nu het geval zal zijn. Aan de andere kant zou de overdracht van bevoegdheden nu juist kunnen betekenen dat Nederland haar zeggenschap over één van de grootste aardgasvoorraden van de wereld op zal geven.

Conferentie
De Eerste Kamer geeft in de Ridderzaal - de nationale feestzaal van de democratie - de aftrap voor de Nederlandse viering van het gouden jubileum van de Verdragen van Rome. Politici zullen met een nieuwe generatie Europeanen discussiëren over de toekomst van Europa. Naast het thema Economie en Milieu zullen ook andere actuele en fundamentele thema's in deze viering centraal staan: Europa als waardengemeenschap, de grenzen van de Unie en de institutionele toekomst.

Sprekers
Tevens zullen enkele vooraanstaande sprekers hun ervaringen in en met Europa met de aanwezigen delen. Onder hen is de Britse professor Mark Mazower (Columbia University, New York), auteur van Duister continent: Europa in de twintigste eeuw. In dit boek beargumenteert hij dat de democratisering in Europa niet onvermijdelijk, maar puur toeval was. Voorts voeren het woord: Mark Eyskens, minister van staat en voormalig premier van België, Yvonne Timmerman-Buck, Voorzitter van de Eerste Kamer en René Van der Linden, Voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en Eerste Kamercommissievoorzitter Europese Samenwerkingsorganisaties.

De debatten staan onder leiding van Ben Knapen, schrijver en journalist van NRC Handelsblad.