Gemeente Winterswijk


Uitvoering Wmo-taken moet breed worden gedragen

9 maart 2007

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft het eerste concept van het Projectplan Beleidsvisie Wmo voor kennis aangenomen. Dit projectplan geeft richting aan beslissingen die raad en college moeten nemen op het gebied van maatschappelijke ondersteuning. Tot en met het eind van dit jaar worden burgers, maatschappelijke organisatie en de politiek nauw betrokken bij het maken van het definitieve plan. Eind november is de afronding ervan in de gemeenteraad.

Per 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Gemeenten zijn vanaf die datum verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning van de inwoners. De gemeente is het 'loket' waar alle mensen terecht kunnen voor advies, hulp en ondersteuning. De 'maatschappelijke ondersteuning' bestaat uit negen prestatievelden. Denk hierbij onder andere aan ondersteuning van jongeren en ouders, Ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers en voorzieningen voor mensen met een beperking

Artikel 3 van de Wmo bepaalt dat de gemeenteraad één of meer plannen vaststelt. Het doel is dat het plan breed gedragen wordt en dat alle partijen zich herkennen in de visie. Er komen vier ambtelijke werkgroepen. Iedere werkgroep gaat een externe analyse maken van een aantal prestatievelden. De externe partijen krijgen een klankbordfunctie. Tegelijkertijd wordt er ook een interne analyse gemaakt van wat er al is aan gemeentelijke beleidsplannen op de prestatievelden. De planning is dat op 5 juli 2007 het eerste concept beleidsvisie met de gemeenteraad wordt besproken. Op 29 november 2007 moet de afronding van de beleidsvisie Wmo in de gemeenteraad plaatsvinden.