Machiel Kuijt thuis na tien jaar achter Thaise tralies

Uitgeverij BZZTôH presenteert zijn exclusieve boek.

Tien jaar achter Thaise tralies
Machiel Kuijt (1968), de bekendste Nederlandse gevangene in het buitenland, is gisteren op vrije voeten gekomen. De Amsterdamse marktkoopman die in Thailand tot levenslang is veroordeeld op beschuldiging van heroïnehandel zat bijna tien jaar van de straf uit in Bangkok, de laatste jaren in de beruchte Bangkwang-gevangenis. Kuijt werd op 16 april 1997 gearresteerd op weg naar het vliegveld van Bangkok. Na een procesgang van 9 jaar werd hij in maart 2006 ook in laatste instantie veroordeeld, zonder dat bewezen was dat hij drugs in zijn bezit had. Bij zijn Thaise ex-vriendin Linda, met wie hij twee kinderen heeft, werd wel heroïne aangetroffen (748 gram). Zij is daarvoor veroordeeld tot 33 jaar.
In eerste instantie werd Machiel Kuijt vrijgesproken. Het OM in Thailand ging echter in hoger beroep, waarna het Hof levenslang oplegde, ondanks ontlastende verklaringen van zijn ex-vriendin en Thaise politieagenten.
Op 15 december 2006 hebben de Thaise autoriteiten besloten dat Machiel Kuijt aan Nederland wordt overgedragen in het kader van het WOTS-verdrag tussen beide landen. Vanmorgen is hij op Schiphol aangekomen.
Jarenlang heeft Machiel Kuijt in uitvoerige brieven vastgelegd hoe het leven in Thaise gevangenschap verloopt en hoe hij zich staande heeft weten te houden. Hij beschrijft het regime van bewakers en hun hulpjes, de wantoestanden en de alledaagse besognes. En vooral de aanslag op zijn uithoudingsvermogen.

Voor het boek Tien jaar achter Thaise tralies heeft Bert Steinmetz, redacteur van Het Parool, deze brieven bewerkt. Machiels relaas wordt aangevuld door zijn moeder Pita Kuijt, en de ervaringen van zijn advocaat mr. Geert-Jan Knoops. Het boek ligt vandaag in de boekhandel.


-----------------------