Speeksel werkzaam tegen resistente bacteriën
Stukjes van eiwitten uit speeksel kunnen resistente bacteriën
bestrijden, zo blijkt uit het onderzoek van Hein Stallmann. Resistente
bacteriën, zoals de problematische MRSA (Methicilline Resistente
Staphylococcus Aureus), ontstaan onder andere door overmatige
antibioticum-gebruik. Dit groeiende probleem zorgt wereldwijd voor
onbehandelbare infecties. Menselijke eiwitten bieden een mogelijke
oplossing. Stallmann promoveert op 9 maart aan VU medisch centrum
Amsterdam.
Er is een groeiende belangstelling voor deze eiwitdelen, de zogenoemde
antimicrobiële peptiden, een basaal onderdeel van de afweer. Alle
levende wezens maken gebruik van deze agressieve kleine stukjes van
eiwitten. Het blijkt voor bacteriën zeer moeilijk om hiervoor
ongevoelig te worden.
In zijn onderzoek beschrijft Stallmann hoe door een menselijk
speekseleiwit bacteriën gedood worden. Kleine positief geladen
peptiden kunnen gaten maken in de negatief geladen bacteriële celwand.
Dit is toegepast op bot-infectie, een probleem in de orthopedische
chirurgie. Botinfectie is een lastig probleem, preventie is erg
belangrijk. De behandeling is langdurig, intensief en kostbaar. Als er
infectie ontstaat bij een kunstgewricht moet dit vaak verwijderd
worden, wat een langdurige behandeling betekent.
Het peptide hLF1-11 (een deel van het eiwit lactoferrine) werd met een
dragerstof in bot geïnjecteerd. Vervolgens werd een bacterie
ingespoten. Bij konijnen behandeld met hLF1-11 trad minder infectie
op. Het peptide toonde activiteit tegen een aantal moeilijk
behandelbare bacteriën, waaronder MRSA. Verder waren er geen
aanwijzingen voor toxiciteit bij testen op bloedcellen en botcellen.
Het onderzoek onderstreept de mogelijkheden van natuurlijke
eiwitdeeltjes in de aanpak van moeilijk behandelbare infecties.
Vrije Universiteit Amsterdam