06.03.2007 / 18:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Eerste kamer
Eerste kamer
Een europees b-lidmaatschap als compromis?
Turkije is een kandidaat lidstaat van de EU. De Europese regeringsleiders verschillen van mening over de invulling van het lidmaatschap van Turkije: een strategisch partnerschap of volwaardig EU-lid. Ook in Nederland verschillen de opvattingen van de burgers en de politieke partijen over de toetreding van Turkije. Moet de EU in uitzonderingsgevallen wellicht een zogenoemd B-lidmaatschap invoeren?
Studenten van alle Vlaamse én Nederlandse universiteiten en politici uit de Eerste en Tweede Kamer zullen onder andere over deze vraag op vrijdag 9 maart in de Ridderzaal debatteren. Op deze dag viert de Eerste Kamer der Staten-Generaal het vijftigjarig bestaan van de Verdragen van Rome.
In 1993 heeft de EU de Kopenhagen-criteria vastgesteld. Landen die lid willen worden van de EU moeten aan deze voorwaarden voldoen om toe te kunnen treden. De afgelopen jaren heeft de EU daar indirect een nieuw criterium aan toegevoegd: de absorptiecapaciteit van de Unie zelf. De EU heeft 27 lidstaten. De vraag rijst of niet ergens een grens gesteld moet worden. Een mogelijk B-lidmaatschap kan een compromis zijn tussen de tegenstanders van verdere uitbreiding en de voorstanders die willen waken voor nieuwe scheidslijnen op het Europese continent.
Conferentie
De Eerste Kamer geeft in de Ridderzaal - de nationale feestzaal van de democratie - de aftrap voor de Nederlandse viering van het gouden jubileum van de Verdragen van Rome. Politici zullen met een nieuwe generatie Europeanen discussiëren over de toekomst van Europa. Naast het thema De grenzen van de Unie zullen ook andere actuele en fundamentele thema's in deze viering centraal staan: Europa als waardengemeenschap, economie en milieu en de institutionele toekomst.
Sprekers
Tevens zullen enkele vooraanstaande sprekers hun ervaringen in en met Europa met de aanwezigen delen. Onder hen is de Britse professor Mark Mazower (Columbia University, New York), auteur van Duister continent: Europa in de twintigste eeuw. In dit boek beargumenteert hij dat de democratisering in Europa niet onvermijdelijk, maar puur toeval was. Voorts voeren het woord: Mark Eyskens, minister van staat en voormalig premier van België, Yvonne Timmerman-Buck, Voorzitter van de Eerste Kamer en René Van der Linden, Voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en Eerste Kamercommissievoorzitter Europese Samenwerkingsorganisaties.
De debatten staan onder leiding van Ben Knapen, schrijver en journalist van NRC Handelsblad.
[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/09/E037-06032007-1801-rubriek-binnenland-organisatie-ee.html" title="06.03.2007 / 18:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Eerste kamer"]