FNV


8-3-2007 FNV vraagt Donner mooi gebaar voor zwangere zelfstandigen

Minister Donner (sociale zaken) zou vandaag op Internationale Vrouwendag een mooi gebaar maken door zwangere zelfstandigen een inkomensregeling in het vooruitzicht te stellen.

Dat zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius vanochtend bij de overhandiging van een petitie aan de bewindsman door zwangere zelfstandigen zonder personeel.

In de petitie roepen drieduizend ondertekenaars de minister op niet langer te dralen met de invoering van een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen. Het recht op zo'n uitkering verdween in 2004 toen een verplichte publieke verzekering voor zelfstandigen, de WAZ, werd afgeschaft.

Zwangere zelfstandigen kunnen zich nu alleen particulier verzekeren tegen torenhoge premies en lange wachttijden. Velen zien daar noodgedwongen van af zodat ze bij zwangerschap vaak langer doorwerken dan verantwoord is.

Jongerius herinnerde de minister eraan dat de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vorig jaar concludeerde dat het ontbreken van een regeling strijdig is met tal van internationale verdragen. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen. De voorganger van Donner weigerde echter hieraan gehoor te geven.

Jongerius: "Het is 5 over 12. Het zou mooi zijn als het nieuwe kabinet een 'overtijdsbehandeling' start en met een zwangerschapsuitkering komt." Minister Donner zei niet meer toe dan daartoe de mogelijkheid "snel" te bekijken.

De FNV en het Clara Wichmann-instituut zetten intussen hun proefproces tegen de Staat voort. De CGB houdt vanmiddag een hoorzitting over het uitblijven van een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen zonder personeel. Daartoe zijn vertegenwoordigers van bonden, verzekeraars en de politiek uitgenodigd.

speech een mooi gebaar