KNGF Geleidehonden start opleiding autismegeleidehond


08.03.2007 / 14:32 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kngf geleidenhonden

Kngf geleidenhonden

Persbericht

KNGF Geleidehonden start opleiding autismegeleidehond
Autismegeleidehond is een stabiele, veilige factor in het leven van kind met Autisme Spectrum Stoornis

Amstelveen, 08 maart 2007 - KNGF Geleidehonden start een unieke proef om enkele aankomende blindengeleidehonden, die tijdens de opleiding minder geschikt blijken als blindengeleidehond, om te scholen tot autismegeleidehond ten behoeve van kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS).
De autismegeleidehond heeft niet alleen tot doel om de mobiliteit van het gezin met een autistisch kind te vergroten, maar ook om de kwaliteit van leven van het betreffende kind en het gezin te verbeteren.
De proef, die wordt begeleid door vooraanstaande autismedeskundigen, vloeit voort uit de strategie van de geleidehondenschool om geleidehonden, die de veeleisende opleiding tot blindengeleidehond net niet halen, een tweede maatschappelijke carrièrekans te geven.

De keuze voor autisme is voor KNGF Geleidehonden een logische: bij autisme is sprake van contextblindheid en dankzij de hond kan de mobiliteit en zelfstandigheid worden verbeterd. Precies wat een blindengeleidehond ook voor zijn blinde baas betekent.

KNGF Geleidehonden begeeft zich met deze proef op een nieuw terrein. In Nederland zijn nog geen andere opleiders van autismegeleidehonden actief. Bekend zijn wel de zogenaamde therapiehonden. Deze honden kunnen een rustgevend en therapeutisch effect op kinderen met ASS hebben. Autistische kinderen zonderen zich vaak van hun omgeving af. De therapiehond kan interactie en communicatie stimuleren. De autismegeleidehond heeft hetzelfde positieve effect, maar is daarnaast vooral speciaal opgeleid om de mobiliteit van het kind en de onafhankelijkheid van het hele gezin te vergroten.

Vrijheid en veiligheid
Ouders van een kind met ASS ervaren vaak stress vanwege de continue zorg en aandacht die nodig zijn om voor (de veiligheid van) hun kind te zorgen. Het kind kan zonder enig besef van gevaar onverwachts uitbreken, de deur uit rennen, plots een drukke straat oversteken of bijvoorbeeld water ingaan. Daarnaast vinden kinderen met ASS het moeilijk om met anderen te communiceren. Ze maken slecht contact met hun omgeving. Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden: 'De autismegeleidehond levert een bijdrage aan het beheersen en verbeteren van het gedrag van het kind, op straat en thuis. Door de band die tussen het kind en de hond ontstaat, verkrijgt het gezin en het kind met autisme meer mobiliteit, vrijheid en veiligheid. Hun wereld wordt verruimd, want naar een winkelcentrum gaan of een speeltuin bezoeken behoren met de autismegeleidehond weer tot de mogelijkheden.'

Vergelijkbaar opleidingstraject
Peter van der Heijden, hoofd Opleidingen bij KNGF Geleidehonden: 'Er zijn veel overeenkomsten tussen het opleiden en afleveren van blindengeleidehonden en autismegeleidehonden. Het begintraject (de socialisering en basisopvoeding) is gelijk, alleen de eindtraining is anders. De autismegeleidehond hoeft in tegenstelling tot de blindengeleidehond minder zelfstandig te werken en ook minder commando's te beheersen. Het opleidingstraject duurt daarom ook korter, zo'n 4 tot 5 maanden.' De ideale autismegeleidehond is een rustige, gehoorzame en stabiele hond. Uiteraard moet hij een perfecte omgang met kinderen hebben, maar hij moet ook goed belastbaar zijn. Bijvoorbeeld voor uitbreken en drukke bewegingen. Omdat de autismegeleidehond begeleid wordt door een ziende ouder, kan de hond op een aantal punten wat hulp en sturing krijgen van de ouder.

Kwaliteit
Directeur Ellen Greve: 'Kwaliteit staat bij onze geleidehondenschool hoog in het vaandel. Helaas zijn niet al onze honden uiteindelijk geschikt om blindengeleidehond te worden. Sommigen voldoen medisch gezien niet aan de hoge eisen, anderen missen specifieke doorslaggevende eigenschappen. Ook voor de autismegeleidehond ligt de lat hoog, maar we zijn blij dat we een aantal van onze voor blinden ongeschikte honden door herscholing nu toch een bijzondere rol in de maatschappij kunnen geven.'

KNGF Geleidehonden raakte geïnspireerd door het succesvolle werk van de Ierse geleidehondenschool 'Irish Guide Dogs for the Blind' en de Canadese hondenschool 'National Service Dogs'. Beide organisaties hebben inmiddels met succes een flink aantal honden opgeleid en afgeleverd aan gezinnen met een kind met ASS. Enkele instructeurs van KNGF Geleidehonden volgden een opleidingstraject bij de Ierse geleidehondenschool. Zij richten zich de komende maanden intensief op het opleiden van de eerste autismegeleidehonden, die naar verwachting deze zomer zullen worden afgeleverd. De gezinnen zijn reeds geselecteerd.

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden) KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond ten behoeve van blinden en zeer slechtzienden. Een geleidehond begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt daarbij obstakels en/of situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Daarnaast zoekt de hond op commando bepaalde zaken op, zoals een trap, deur, brievenbus of lege plaats in het openbaar vervoer. Dankzij een geleidehond kunnen visueel gehandicapten zelfstandig aan het meest drukke verkeer deelnemen zonder van familie of anderen afhankelijk te zijn. De onafhankelijkheid, bewegingsvrijheid en kameraadschap die de geleidehond zijn visueel gehandicapte baas of bazin (terug)geeft is uniek en onvervangbaar. De aspirant-geleidehond is ongeveer 14 tot 16 maanden oud als hij aan de opleiding begint. De opleiding duurt 6 tot 8 maanden en gebeurt door ervaren, professionele instructeurs. KNGF Geleidehonden leidt per jaar zo'n 70 honden op, maar is voornemens dit aantal, gezien de toenemende vraag, te verhogen.


- - - - -