European Union



IP/07/305

Brussel, 8 maart 2007

Vrouwen en ICT: een enorm nog niet-benut potentieel

Het percentage vrouwelijke afgestudeerden in de informatie- en communicatietechnologieën (ICT) in Europa vertoont een dalende lijn, met name in vergelijking met andere regio's in de wereld. Om vrouwen aan te moedigen een loopbaan te kiezen in ICT, presenteert de Commissie vandaag op de Internationale vrouwendag, de videodagboeken van zes jonge vrouwen die de kans kregen om gedurende één dag een geslaagde vrouwelijke ingenieur of technoloog op de voet te volgen. Uit deze videodagboeken blijkt dat er veelbelovende mogelijkheden zijn voor vrouwen die een carrière in ICT willen opbouwen.

"Meer vrouwen aanmoedigen om een loopbaan te kiezen in ICT zou een stuwende kracht zijn voor verandering en een krachtige impuls voor deze belangrijke economische sector in Europa", aldus Viviane Reding, EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en media op de Internationale vrouwendag in Brussel. "Europa heeft een tekort aan mensen met ICT-vaardigheden. We moeten dan ook meer vrouwen aanmoedigen een ICT-studie te kiezen en een loopbaan op dit gebied te starten zodat werknemers kunnen beschikken over meer vaardigheden en ook het creatieve potentieel van vrouwen kan worden aangeboord."

De ICT-sector vertegenwoordigt 5,3% van het BBP van de EU en 4% van het aantal banen in de EU. Deze sector blijft een meer dan gemiddelde groei vertonen en is nog steeds de meest innoverende en onderzoekintensieve sector.

Verwacht wordt dat er tegen 2010 een tekort zal zijn van 300.000 gekwalificeerde ICT-personeelskrachten. Europa heeft dan ook steeds meer ICT-beroepskrachten nodig. Hoewel het aantal afgestudeerden in computerwetenschappen in de 27 landen van de EU in de periode 1998-2004 met 133% is gestegen, loopt Europa in vergelijking met andere regio's in de wereld in dit opzicht achterop. In 1998 vertegenwoordigde het aantal afgestudeerden in computerwetenschappen 2,3% van alle afgestudeerden in de EU-27, in 2004 was dit aantal gestegen tot 4%. In de VS steeg dit aantal van 2,3% tot 5% en in Zuid-Korea van 1% tot 6%.

Voor vrouwen zijn de statistieken nog slechter. Het percentage vrouwen dat afstudeerde in de computerwetenschappen daalde van 25% in 1998 tot 22% in 2006. In andere regio's van de wereld ligt dit percentage hoger: Canada (27%), de VS (28%), en Zuid-Korea (38%).

Het percentage vrouwen dat werkzaam is in de ICT-sector loopt sterk uiteen in de EU en varieert van 6% in Luxemburg tot 41% in Litouwen. Vrouwen die een carrière aanvangen in de ICT-sector verlaten deze echter in veel gevallen om over te stappen naar andere sectoren. Weinig vrouwen slagen erin een hogere managementpositie te bereiken, met name in de ICT-sector. Ongeveer 66% van de telecommunicatieondernemingen hebben geen vrouw in hun raad van bestuur. In 14 belangrijke ICT-bedrijven vertegenwoordigen vrouwen bovendien minder dan 10% van de leden van de raad van bestuur en in de telecommunicatiesector is dit ongeveer 6%.

De Commissie tracht derhalve meer vrouwelijke afgestudeerden warm te maken voor een loopbaan in de ICT-sector en de belangstelling op te wekken van meisjes op school die hun loopbaankeuze nog moeten maken. Zo zal een breder, gevarieerd en creatief personeelsbestand kunnen worden gecreëerd. Momenteel worden reeds pogingen ondernomen om vrouwen te laten zien dat een loopbaan in de ICT-sector een leuke en uitdagende carrière betekent die de moeite waard is en wordt ernaar gestreefd het negatieve imago en het stereotype beeld van deze sector om te buigen. Hiervoor is echter steun nodig van zowel het bedrijfsleven als de andere belanghebbenden.

Om jonge vrouwen een voorproefje te geven van wat een ICT-baan zou kunnen inhouden, heeft de Commissie een jobshadowing experiment (snuffelstages) gelanceerd waarin jonge vrouwen een dag lang een vrouwelijk rolmodel konden volgen. Vijf vooraanstaande technologiebedrijven (BT, Cisco, Infineon, Motorola en Nokia) namen deel aan dit eerste proefproject met de Europese Commissie. Ook commissaris Reding werd "geschaduwd" tijdens haar deelname aan de IST-conferentie en -tentoonstelling in Helsinki in november jl.

De Europese Commissie is net een uitvoerige studie gestart over vrouwen in de ICT. De resultaten worden in oktober 2007 verwacht.

Voor verdere informatie kunt u terecht op :

http://ec.europa.eu/itgirls