LTO Noord


LTO Noord legt speerpunten neer bij nieuw Fries provinciebestuur

Verbetering van de landbouwstructuur, waterbeleid en kennisontwikkeling. Dit zijn volgens het bestuur van LTO Noord Fryslân belangrijke speerpunten voor het nieuwe Friese provinciebestuur. LTO Noord heeft er vertrouwen in dat de provinciebestuurders die de komende tijd met het nieuwe collegeprogramma aan de slag gaan, deze punten bij hun onderhandelingen zullen betrekken.

De agrarische sector vormt met een aandeel van vijftien procent een wezenlijk onderdeel van de Friese economie. Daar komt bij dat de agrarische ondernemers onmisbaar zijn voor het beheer van het Friese platteland. Naast de productie van kwaliteitsvoedsel speelt de sector een prominente rol bij het beheer van natuur en water. Ook bij recreatie en nieuwe vormen van energie legt de agrarische sector steeds meer gewicht in de schaal. De afgelopen jaren is gebleken dat de opvattingen van LTO Noord over ruimte om te ondernemen op een meerderheid in de provinciale politiek kunnen rekenen. LTO Noord wil daar de komende jaren op voortborduren.

Water voor landbouw
Over het waterbeleid worden de komende jaren belangrijke knopen doorgehakt, zodat het derde provinciale waterplan in 2009 kan worden vastgesteld. De discussie daarover is al een tijdje gaande en gaat onder meer over de waterpeilen in de polders en op de Friese boezem. Door nieuwe landelijk en Europees vastgestelde regels en afspraken, lijkt het niet meer vanzelfsprekend om de waterpeilen en de waterkwaliteit optimaal af te stemmen op de landbouwfunctie in een gebied. Ondanks het feit dat bij het zogenoemde integraal waterbeheer steeds meer rekening moet worden gehouden met andere belangen, blijft LTO Noord er op aandringen dat ook in veenweidegebieden optimaal geboerd moet kunnen worden.

Verbetering landbouwstructuur
Projecten om de landbouwstructuur te verbeteren horen ook bij de politieke speerpunten van LTO Noord. Na een provinciebrede inventarisatie in de vorige statenperiode, is het nu tijd voor uitvoeringsprojecten om de verkaveling, waterbeheersing en de ontsluiting van agrarische bedrijven te verbeteren. Daarvoor zijn extra middelen nodig die tot nu toe onvoldoende in de afspraken met het Rijk zijn meegenomen. LTO Noord verwacht van het nieuwe provinciebestuur inspanningen en faciliteiten om agrarische verbeterprojecten van de grond te krijgen.

Nieuwe kennisontwikkeling
Er zijn volgens LTO Noord nieuwe initiatieven en maatregelen nodig om de agrarische kennisontwikkeling te stimuleren en aan te jagen. Fryslân beschikt over prima instituten die niet alleen voor de primaire sector, maar voor de hele agrarische kolom voor meer internationale uitstraling kunnen zorgen. Voor nieuwe samenwerkingsprojecten op dat terrein wordt de komende tijd ook de inzet van het provinciebestuur gevraagd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: LTO Noord Fryslân voorzitter Geart Kooistra, M 06 - 51 98 09 66

Donderdag 8 maart 2007