Universiteit Twente

Onzichtbare elektronica komt in zicht dankzij nieuwe materialen

Elektronica die transparant is en die gewoon op flexibel plastic aangebracht kan worden: met een nieuw transparant materiaal dat `gaten' geleidt brengt promovendus ir. Matthijn Dekkers van de Universiteit Twente deze mogelijkheden dichterbij. Krachtig is vooral de combinatie met bestaande materialen die elektronen geleiden. Dekkers, die zijn onderzoek deed binnen het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, publiceerde hierover al in Applied Physics Letters en promoveert op 8 maart aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen.

Het bijzondere aan het nieuwe materiaal is niet alleen dat het transparant is en `gaten' geleidt, het kan al bij kamertemperatuur worden aangebracht op plastic. Voor elektronica geïntegreerd in vensters, voor oprolbare displays en allerlei opto-elektronische toepassingen biedt dit nieuwe mogelijkheden.

Transparante geleidende materialen zijn er weliswaar al voor elektronen, maar om actieve elektronica te maken is daarnaast ook een materiaal nodig dat `elektrongaten' geleidt: in dat materiaal is er juist een gebrek aan elektronen en vindt de geleiding via elektrongaten plaats. Het is de combinatie van beide typen materialen
- n-type en p-type - die zo interessant is: dankzij zogenaamde pn-overgangen zijn actieve componenten te maken zoals dioden, LED's en transistoren.

Het is vooral de kunst om een materiaal te maken dat een voldoende grote `bandgap' heeft, aldus Dekkers. Dit is de kloof tussen twee energieniveaus die een elektron of gat kan aannemen. Is de bandgap klein, dan wordt zichtbaar licht door het materiaal geabsorbeerd: het licht `helpt' bij het overbruggen van de kloof. Het materiaal is dan echter niet transparant. Een grotere bandgap daarentegen voorkomt de absorptie van licht. Door een speciale kristalstructuur te kiezen, en in die structuur geladen deeltjes op te nemen van het juiste materiaal, kan Dekkers de grootte van de bandgap sturen. Hij neemt daarvoor iridium-ionen, die omgeven worden door een octaëder van zuurstofatomen. Het resulterende materiaal is zink-iridium-oxide dat via een gepulste lasertechniek op een oppervlak wordt aangebracht.

De kristalstructuur van zink-iridium-oxide, waarin het iridium is omgeven door zuurstofatomen

Eerste diode

Dat proces kan bij kamertemperatuur plaatsvinden: het materiaal blijft transparant en is ook bij die lage temperatuur een goede gatengeleider. Dekkers heeft een eerste transparante pn-overgang gemaakt, en die functioneert daadwerkelijk als een diode. Dit is veelbelovend voor nieuwe toepassingen in -eventueel ultraviolette- LED's en voor relatief goedkope fabricage van transparante elektronica.

Dekkers heeft zijn onderzoek gedaan onder leiding van dr. Guus Rijnders in de Inorganic Materials Science groep van prof. Dave Blank, onderdeel van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie. Het onderzoek is gefinancierd vanuit het programma IOP Oppervlaktetechnologie, uitgevoerd door SenterNovem.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244

Top
Laatst gewijzigd op 07-03-2007 12:48:31 door Webmaster


[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/08/S039-universiteit-twente.html" title="Universiteit Twente"]