studiedag Herkennen en onderkennen van Radicalisering

Radicalisering van jongeren is de laatste paar jaar veelvuldig in de actualiteit. Vooral na de moord op Van Gogh, 2 november 2004, is met name de problematiek van radicalisering en van racistische en extremis-tische uitingen onder jongeren een belangrijk aandachtspunt geworden.

Het is niet alleen een grote steden probleem. De problematiek speelt landelijk, ook in kleinere plaatsen in de provincie en op het platteland. De aanpak van radicalisering vraagt om brede aandacht.

Naast de radicale allochtone moslimjongeren uit Amsterdam-West, de plaats waar Mohammed B. als vrij-williger in het jeugd- en jongerenwerk actief was geweest, staan de zogenaamde autochtone Lonsdale- en Blood & Honour jongeren regelmatig met extreem rechtse en racistische uitingen in de publicitaire belangstelling.

Met het optreden van deze nieuwe verschijnselen van radicalisering, die zich fundamenteel lijken te onder-scheiden van het bij jongeren horende jeugdprotest en de opkomst van een toenemende jeugdcriminaliteit, heeft het onderzoek naar radicalisering en extremisme van jongeren een enorme prioriteit gekregen.

Recent verscheen weer de 'Racisme & Extremisme Monitor' van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting met daarin onder andere suggesties voor straatteams, gezinsteams en scholing en 10 januari jl. werd het rapport 'Vrijblijvendheid Voorbij' van de zogeheten 'interventieteams' gepresenteerd.

Wat zijn de eerste tekenen? - Waarop moet je letten opvoeder, docent en buurtregisseur? - Hoe anticipeer je het best? - Welke indicatoren registreren de kenmerken van het proces van radicalisering? - Welke indicatoren zijn relevant? - Hoe ga je er mee om? - Op welke wijze is radicalisering en extremisme terug te dringen? - Belonen of straffen?

Op deze studiedag staat het tijdig herkennen van radicalisering onder jongeren, in welke vorm ook, centraal en komen zo praktisch mogelijke aanwijzingen aan de orde.

Deze studiedag is bestemd voor:

Medewerkers van Bureaus Jeugdzorg
Opvoeders en jongerenwerkers
Medewerkers van de Raad voor Kinderbescherming
Onderwijsmanagers, docenten, conciërges en surveillanten Politiefunctionarissen jeugdzaken en buurtregisseurs Medewerkers sociale diensten
(Gezins)voogden en Maatschappelijk werkers
Lokale en provinciale bestuurders
Leidinggevenden en medewerkers van sport- en vrijwilligersorganisaties Medewerkers Bureau HALT, AMK's en Anti-Discriminatiebureaus Beheerders openbare ruimte en medewerkers van woningcorporaties Medewerkers openbaar ministerie
Werkers in kerkelijk verband en moskeeën
Sociaal werkers en gezondheidswerkers
Andere relevante professionals

Aan deze praktijkdag wordt meegewerkt door:

G.J.A. van Miltenburg, Voorheen directeur Terra College, Den Haag - Prof. Dr. R. de Wijk, Universiteit Leiden / Clingendael - Mr. S. Harchaoui, Directeur FORUM - M. Sterk, Lid Tweede Kamer, CDA - Prof. Dr. J.M.A. Hermanns, Deeltijd hoogleraar opvoedkunde UvA - A. Marcouch, Deelraadvoorzitter Amsterdam Slotervaart - W. Wagenaar, Anne Frank Stichting - Drs. A.H. Hamdy, IMES, UvA - Mevr. F. Hadjar-Herfst, Onderwijs- en opvoedingsconsulent - Drs. M. Cadat, MOVISIE.

Studiedag
Herkennen en onderkennen van Radicalisering
Kosten
¤ 395,- excl. btw per persoon
¤ 375,- exclusief btw per persoon bij gelijktijdige aanmelding van twee of meer personen uit één en dezelfde organisatie

Datum
Dondersdag 8 maart 2007

Plaats
Olympisch Stadion te Amsterdam

Prijs excl. BTW: ¤ 395,00
Prijs incl. BTW: ¤ 398,95
BTW: 19 %

download PDF


[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/08/S023-studiedag-herkennen-en-onderkennen-van-radicaliser.html" title="Studiedag Herkennen en onderkennen van Radicalisering"]