Nieuwe award Nederlandse hightechindustrie

High tech systems platform

Nieuwe award Nederlandse hightechindustrie

Utrecht, 7 februari 2007- Op 8 maart zal voor de eerste maal een nationale Award worden uitgereikt door het High Tech Systems Platform. Van de Nederlandse hightech-systeemindustrie (omzet 20 miljard euro) is 70% lid van dit platform. De High Tech Systems Action Award wordt toegekend aan degene die zich binnen de branche maximaal heeft onderscheiden door voor meer omzet of een betere marktpositie te zorgen. Er zijn drie bedrijven genomineerd: Philips Medical Systems, Thales Nederland en Fei Company.

Het High Tech Systems Platform werd in september 2005 opgericht met als doel het versterken van het imago en de positie van deze voor de Nederlandse economie en export onmisbare industrie.Vrijwel alle leden nemen binnen hun vakgebied internationaal een toppositie in. Het Platform bepleit onder meer het gerichter benutten van researchgelden in Nederland. Ook wordt met het oog op de arbeidsmarkt gewerkt aan het vergroten van de bekendheid van deze essentiële doch vaak onderbelichte sector. Mede om die reden is de jaarlijks uit te reiken Award in het leven geroepen. De winnaar ontvangt op 8 maart geen geld, maar vooral de eer en een beeld van kunstenaar Hans van Eerd.

Twee systeemarchitecten van Fei Company uit Eindhoven zijn genomineerd voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie electronen-microscopen waarmee afzonderlijke atomen kunnen worden waargenomen. FEI bewerkstelligt daarmee een internationale doorbraak, laat concurrenten in met name Japan en de VS achter zich en neemt een voorsprong in het topsegment van de markt. Inmiddels zijn meer dan 50 van deze exclusieve apparaten verkocht.

Een team van Philips Medical Systems in Best is genomineerd vanwege het ontwikkelen van een patiëntvriendelijke MRI-scan. Patiënten hoeven niet langer in een vaak door hen als benauwd ervaren 'tunnel' te worden geschoven, maar liggen tussen twee platte schijven. Daarbij worden sterke magnetische krachten gebruikt. Desondanks is het gelukt een homogeen veld met uitstekende beeldkwaliteit te realiseren.

Thales Nederland in Hengelo is genomineerd vanwege een commerciële topprestatie. Het bedrijf maakt hypermoderne luchtverdedigingssystemen tegen ballistische raketten. Deze systemen zijn aantoonbaar efficiënter dan die van elke concurrent. De marines van Nederland en Duitsland ontwikkelden mee in het systeem. Die van andere Europese landen en de VS kozen voor eigen systemen. Onlangs kwam de doorbraak toen Denemarken als eerste buitenstaander koos voor het Thales-systeem. Dit heeft als eerste ter wereld aangetoond dat het mogelijk is binnenkomende raketten te bestrijden. De doorbraak brengt Thales niet alleen veel omzet, maar opent ook de weg naar meer landen.